Hirdetés

A BTX térhódításának újabb állomása

A sokak által vitatott létjogosultságú, tavaly bejelentett BTX szabvány lassan, de biztosan kezd beszivárogni mindennapjainkba. Ugyan a gyártók nem haraptak rá rögtön az új házelrendezést, hűtési megoldást és tápellátást igénylő megoldásra, így is napról – napra újabb BTX szabványnak megfelelő termékek jelennek meg a piacon.


Forrás: Akiba PC Hotline


A szabványt megalkotó Intel is szokatlanul sokáig kivárt; csak a napokban dobta piacra (szokás szerint először Japánban) első, BTX szabványnak megfelelő alaplapját, a microBTX formátumú D915GMHLK jelzésű modellt. Az alaplap az Intel i915g + ICH6R lapkakészlete köré épül, LGA775 tokozású processzorokat fogad, egy PCIe x16, egy PCIe x1, két hagyományos PCI csatolóval van ellátva, négy SATA egységet kezel (merevlemezek esetén RAID 0/1 üzemmód támogatott). Az integrált VGA vezérlővel és Gigabit LAN csatolóval ellátott alaplap természetesen csak BTX házba szerelhető be, ezen felül új hűtőrendszert, illetve tápot is vásárolnia kell hozzá a leendő tulajnak.

Az Intel mindemellett nem mondott le az ATX formátumról, a cég roadmapjén számos ilyen rendszerű alaplap szerepel, a jó öreg ATX tehát egy-két évig még biztosan velünk marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés