Hirdetés

Sharp: egy monitor két felhasználónak

Általában annál jobbnak ítélünk egy kijelzőt, minél tágabbak betekintési szögei, vagyis a középtengelytől távolodva minél nagyobb az tartomány, amelyben a képi jellemzők (elsősorban a kontrasztarány és a színhelyesség) megfelelőek maradnak. Akadhat azonban kivétel, hiszen például noteszgépek esetén gyakran jól jöhet, ha csak a TFT-panellel szemben ülő látja a képet, míg mondjuk a vonaton mellette helyet foglalók nem. Erre persze akad megoldás, a Sony például egyes VAIO noteszeihez árul olyan szűrőket, amelyek akadályt jelentenek a kíváncsi tekinteteknek.

A Sharp most egy olyan megoldást jelentett be, amellyel elektronikus úton szabályozható egy szűrő be-, illetve kikapcsolt állapota, s ezzel együtt a kijelző betekintési szöge. A Sharp egy hagyományos TFT-panelre egy plusz LCD-réteget illesztett, melynek folyadékkristályai megfelelő feszültséggel a képernyő síkjára merőleges irányba rendezhetők, aminek az az eredménye, hogy a valódi kijelző képe csak szemből látható.

A módszer nemcsak mobil eszközökön lehet praktikus; egy bankautomatán a szűk betekintési szög alkalmazható a tranzakciók végrehajtásakor, míg a széles látószög alkalmasabb a holtidőben reklámok megjelenítésére. A Sharp az újfajta kijelzők tömeggyártását már ebben a hónapban megkezdi.


Hasonló, bár bonyolultabb eljárásokra alapoz, és hasznossága is vitathatóbb a vállalat másik új megoldásának, amely ugyancsak a látószög szabályozásának lehetőségét aknázza ki. Az új TFT-monitor választhatóan vagy egyféle képet jelenít meg, vagy egy elektronikusan vezérelt parallaxishatároló segítségével más tartalmat tesz láthatóvá a bal és mást a jobb oldalról szemlélődők számára.

A Sharp több alkalmazási területet is felsorol a két üzemmódú megjelenítő számára, így lehetővé teheti, hogy valaki tévézzen, míg egy másik felhasználó PC-monitorként használja, vagy például egy autó vezetője a navigációs rendszer útmutatásait követheti rajta nyomon, míg az anyósülésen ülő DVD-t néz. Ennek a különleges panelnek ugyancsak július folyamán indul a sorozatgyártása


  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés