Hirdetés

Seagate FireCuda: új generációs SSHD-k 2,5"-en

Az átnevezési hullámmal újabb, vékonyabb, nagyobb kapacitású hibrid adattárolók is érkeznek.

A Seagate a múlt héten bemutatta a BarraCuda család legújabb, 2,5 hüvelykes tagjait, amelyek a kategóriában szokatlan, 15 milliméteres magassággal érkeznek, cserébe a tárkapacitás akár 5 TB is lehet, amihez 5 lemezt és 10 fejet használnak egy meghajtón belül. Sajnos a gyártó akkor nem fogalmazott egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy milyen rögzítési eljárást használtak a lemezenkénti 1 TB eléréséhez. A technikai paraméterek között erről egy árva szó sem esett, a kézikönyv pedig egyértelműen PMR-t ír, mindenféle kiegészítés nélkül. Olvasóink között is akad, aki gyanút fogott, és az AnandTech is forró dróton volt a gyártóval, így az általuk folytatott levelezésből utólag kiderült, hogy hol van a hiba a rendszerben: az új tárolók 1 TB-os lemezei valójában merőlegesen rögzítik az adatbiteket a hordozófelületen, de kihasználják az átlapolásos, azaz SMR eljárást is, ami a PMR-en belül egy lehetséges opció. Erről azonban sehol sem ejtettek egy árva szót sem, ami nem túl etikus, így a Seagate hamarosan frissíteni fogja a honlapon lévő specifikációkat és a kézikönyvet is, hogy elkerüljék a félreértéseket a jövőben.

Mindezt azért tartottuk fontosnak leírni, mert a most bejelentett FireCuda SSHD sorozatban is ugyanezeket a percenként 5400-on fordulatú SMR-es lemezeket használják (a még mindig hibás leírás ellenére), viszont itt éppen a vastagság csökkentésén volt a hangsúly. A korábbi generáció, a Laptop SSHD sorozatból csak az 500 GB-os kiadás volt 7 és 6,8 milliméter vastag, ezek külön Laptop Thin SSHD nevet kaptak, míg az 1 TB-os maradt 9,5 milliméteres. A FireCuda érkezésével viszont mindegyik tároló 7 milliméteresre fogyott, miközben a tárkapacitás egészen 2 TB-ig bővült, nála az SMR-nek, aminek hátránya is akad, mégpedig a csökkent írási teljesítmény. A Seagate viszont ennek elfedésére 128 MB hagyományos gyorsítótárat, további NAND gyorsítótárat (ami nem összekeverendő az SSHD-k NAND tárterületével!), és az úgynevezett multi-tier gyorsítótárazási eljárást használja. Ennek az algoritmusnak a lényege, hogy valós időben minél jobban korlátozza az SMR használatát, tehát a felülírást, helyette a gyorsítótárakat és a PMR sávokat használja, majd alacsony kihasználtság vagy kihasználatlan állapot mellett rendezi át az adatokat az SMR sávokba. A valós életben a Seagate-nek ezzel az eljárással sikerült 140 MB/s tempóra emelnie a korábbi 100 MB/s-os teljesítményt, ami ugyan még mindig elmarad a tisztán PMR meghajtóknál elérhető 145-170 MB/s-tól, de mindenképp előrelépésnek mondható.

Az 1 és 2 TB-os mellett 500 GB-os is lesz a FireCuda soroztban Az 1 és 2 TB-os mellett 500 GB-os is lesz a FireCuda soroztban
Az 1 és 2 TB-os mellett 500 GB-os is lesz a FireCuda soroztban [+]

A FireCuda sorozat esetében ehhez még hozzáadódik a hibridséget adó 8 GB-os NAND flash tárterület is, ahova a korábbiaknak megfelelően a gyakran használt szektorokokban lévő adatok kerülnek mintegy gyorsítási céllal, ami kisebb boot- és alkalmazástöltés-időben nyilvánul meg. Az ezen a téren használt algoritmusokat is folyamatosan is fejleszti a gyártó, így kérdés, hogy a FireCuda az SMR-rel párosítva hogyan teljesít a korábbi Laptop SSHD családhoz viszonyítva. Ez utóbbiak napjai viszont meg vannak számlálva, ugyanis a FireCuda egységek hamarosan átveszik a helyet a boltok polcain. Az árazás egyelőre nem tisztázódott le teljesen, azaz hivatalos árakkal a cég nem szolgált, de a külföldi boltok listaárait megvizsgálva az 500 GB-os modellhez 57 euróért lehet hozzájutni, az 1 TB-os 70 euróba, a 2 TB-os pedig 115 euróba kerül 5 év garanciával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés