Hirdetés

A Seagate megcsinálta a legnagyobb 2,5"-es merevlemezt

5 TB kapacitást kínál, nem is rossz áron, viszont van egy kevésbé jó hírünk a termékkel kapcsolatban.

A Seagate hamarosan piacra dobja a Barracuda merevlemezcsalád ST5000 jelzéssel ellátott tagját, amely 5 TB-os tárkapacitást kínál 2,5 hüvelykes méretben. A címben említett legnagyobb jelzőt kétféleképpen is lehet értelmezni a szóban forgó merevlemezre, ugyanis kapacitását tekintve is ez a HDD kínálja a legtöbbet a SATA 6 Gbps csatolófelülettel rendelkező 2,5"-es tárolók szegmensében, ugyanakkor a fizikai méretére is igaz a fenti jelző.

Hiába ugyanis az 5 TB, az ST5000LM000 nem notebookokba való, aminek oka a 15 milliméteres magasság, mely messze meghaladja mai masinák befogadóképességét – azaz a 9,5 és 7 milliméteres magasságot. Persze nem kizárt, hogy 1-2 combos asztaligép-helyettesítő notebookba még így is bepasszírozható valamilyen úton-módon. Ebből fakadóan az újdonság főként asztali gépekben, esetleg AIO PC-kben találhat otthonra, ezeken belül is olyanokban, amelyeknél ez a magasság behelyezhető a fiókba/keretbe, vagy van az alaplaptálcán felfogatási lehetőség.


[+]

A technikai paramétereket illetően, a 128 MB gyorsítótárral ellátott ST5000LM0004 kapacitását öt darab 1 TB-os lemez adja, melyek percenként 5400-szor fordulnak körbe. Mint utóbb kiderült, sajnos SMR segítségével érik el ezt a kapacitást, ami hatással lehet az írási teljesítményre. A fogyasztás moderált, alapállapotban 1,1, terhelve pedig 2,1 watt. Egyelőre arra vonatkozóan nincs információ, hogy mikor kerül a boltokba, de a 4 és 3 TB-os változatokat már listázzák a külföldi kereskedések. Utóbbi ára 190 euró két év garanciával, így az 5 TB-osé valahol 230-250 euró körül várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés