Hirdetés

Az Unreal Engine 5 új képességeinek mobilra portolásán dolgozik a Samsung

Az Epic Games új videojáték-motorja ugyan működik Androidon, de a leképező nagy újításai már nem.

Az Unreal Engine 5 még a 2020-as esztendő májusában került bejelentésre, majd egy évvel később vált ténylegesen kipróbálhatóvá, azóta pedig az első stabil verzió kiadásának előkészítése zajlik. A szóban forgó videojáték-motor egyelőre az Xbox Series X és PlayStation 5 konzolokon villog igazán, de valójában PC-re, illetve Macre, sőt, iOS és Android operációs rendszert futtató mobil eszközökre is alkalmazható.

Mobil szinten ugyanakkor probléma, hogy az új képességeket nem igazán támogatják a meglévő hardverek, így lényegi munka például a Nanite portolására nincs is. Jobban fogalmazva eddig nem volt, ugyanis megtudtuk, hogy a Samsung aktívan segédkezik a Nanite Androidon történő elérhetővé tételén, a teszteléshez pedig Exynos 2200-as rendszerchippel szerelt okostelefonokat használnak. Jó oka van erre a Samsungnak, ugyanis az Xclipse 920-as IGP úgy lett tervezve, hogy támogatni tudja a Nanite-ot, sőt, alapvetően az összes Unreal Engine 5-be épített képessége, ehhez pusztán pár Vulkan kiterjesztés kell, amelyek már szintén készülnek.

A működése alapján egyébként sokan azt hihetik, hogy Nanite-nak nem sok haszna van az ultramobil hardverek esetében, ez ugyanakkor nem teljesen igaz. Az a részletesség nyilván nem megoldható, amit láthatunk az Xbox Series X és PlayStation 5 konzolokra készült demonstrációkon, de az elérhető mobil játékokra így is rá tud kontrázni. Ennek az oka, hogy a Nanite lényege alapvetően a memóriával való spórolás. Ez teszi lehetővé azt az extrém részletességet, amit a nagyobb gépeken láthatunk, de ugyanez a spórolás mobil szinten is érvényesül, tehát a hardver erejéig ott is lehet élni az előnyökkel.

A Samsungnak a fentiek azért hasznosak, mert gyakorlatilag egyedüliként kínálnak olyan hardvert, ami kompatibilis az Unreal Engine 5 összes képességével, így jelenleg az egész rendszer androidos portját az Exynos 2200-ra írják, mert nincs más dizájn, amivel ezt tesztelni lehetne, ez pedig jelentős előny lehet a későbbiekben a szoftveres hátteret tekintve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés