Samsung notebookok üzleti vénával

A Samsung hordozható B2B készülékeket is kínál az üzleti felhasználást megcélzó vásárlók számára. A 2, 4 és 6-os szériába tartozó notebookok azok, melyek a gyártó kínálatában az ilyen téren felmerülő extra igényeket próbálják meg kielégíteni, és amelyek kifejezetten úgy lettek megalkotva, hogy zokszó nélkül bírják a mindennapos megpróbáltatásokat. Itt főként fizikai behatásokra kell gondolni, hiszen maga a hardver néhány extra biztonsági funkciót leszámítva nem sokban különbözik attól, amit az úgymond "fogyasztói" notebookokban is megtalálhatunk.

A Samsung üzleti notebookválaszték skálázódása
A Samsung üzleti notebookválaszték skálázódása [+]

Visszatérve a fizikai behatásokra, a koreai gyártó a Duracase Pro és Pro Mg házat használja üzleti gépeinél, mely 500 és 1000 kg-os terhelést is elbír, valamint a belső hardverelemeket is garantáltan megvédi, ha legfeljebb 76 centiméteres magasságból ejtjük le (nyilvánvalóan 76 cm-nél magasabb zuhanás után sem esik szét, de csökkennek a túlélési esélyek). Apropó, leejtés: mindhárom üzleti notebook szériában van szabadesés szenzor, mely érzékeli a notebook zuhanását és a merevlemez védelme érdekében a fejeket még a becsapódást megelőzően parkolópályára rántja.

Kifejezetten üzleti felhasználásra szánt termékekkel kapcsolatosan elvárás, hogy széles hőmérséklettartományban is működjenek, hiszen előfordulhat, hogy nyáron verőfényes napsütésben, tikkasztó hőségben, míg télen dermesztő hidegben kell a notebookot munkára fogni. Ennek eleget téve a Series 2/4/6 notebookokat úgy alkották meg, hogy -30 és +60 °C-ban is használhatók legyenek.

Az extra strapabírás nem csak a külső behatások során jön jól, hanem a mindennapi használat közben is. Ennek jegyében a kritikus terhelésnek kitett kijelzőtartó zsanérok is fémből készülnek, mint sok más üzleti notebook esetében, és 25 000 nyitási-zárási ciklust minden probléma nélkül képesek elviselni. A gyártó törekszik arra, hogy az üzleti notebookok és a zsanérok kialakítása lehetővé tegyék a képernyő 180 fokos nyitását, ami bizonyos szituációkban igen jól jöhet, tehát nem irreális elvárás a vásárlók részéréről sem.

Hagyományos kinézetű cseppálló billentyűzet, trackpoint és ujjlenyomat-olvasó a Series 4 notebookon
Hagyományos kinézetű cseppálló billentyűzet, trackpoint és ujjlenyomat-olvasó a Series 4 notebookon [+]

Másik fontos és nagy terhelésnek kitett alkatrész a billentyűzet. A gépelési komfort mellett a tartósság legalább olyan fontos követelmény, de az sem árt, ha képes megvédeni a belső alkatrészeket a kilöttyenő kávétól, üdítőtől. A Samsung üzleti notebookok klaviatúrája látszólag a sokak által kedvelt hagyományos (nem pedig szigetes) gombkialakítással készül, ezt pedig ötvözték a folyadékálló kivitellel. Utóbbinál nem csak a belső elszigetelését oldották meg, hanem alsó folyadék-elvezetésnek is szorítottak helyet. A gombok és maga a billentyűzet egyébként szigorú szabályok szerint készülnek: a gomb íves felületének süllyedése pontosan 0,5 mm, egy leütés alatt 2,7 mm utat kell megtennie és egyenként 10 millió leütést kell elviselniük.

Sok egyéb apróság is van, melyek a Samsung üzleti notebookokat megkülönböztetik az átlagfelhasználóknak szánt variánsaiktól. Ilyen például a touchpad mellett megtalálható, de funkciójában azt helyettesítő trackpoint és az ehhez tartozó gombok, a makrózható billentyűzet, és 300 cd/m² fényerőre képes, kizárólag matt felületű kijelző.

Biztonság szempontjából sem szenvednek hiányt a szóban forgó hordozható gépek. Mindegyikben alapból megtalálható a lopásgátló technológia (mely valójában a notebook távoli letiltásának és követésének lehetőségét jelenti), illetve rendelhetők TPM modullal és ujjlenyomat-olvasóval. A Series 6 alapkiszerelésben is rendelkezik az imént felsorolt biztonsági eszközökkel, plusz Smart Card-olvasóval. A távoli menedzselhetőség, aka VPro sem maradhat ki a repertoárból, ez azonban már csak a 6-os családban érhető el, és ott is csak opcionálisan.

Azóta történt

Előzmények