Jövőre is lesz Samsung netbook

Egy nemrégiben kiszivárgott levél alapján terjedt el a pletyka, miszerint a Samsung a jövőben nem szándékozik több netbookot gyártani. Tagadhatatlan tény, hogy ez a piac nem pörög már annyira, mint korábban, de a hírekkel ellentétben a koreai gyártó nem hagy fel a netbook gyártással. A korábbi fals információ minden bizonnyal annak köszönhető, hogy egy olyan levél került a nyilvánosságra, aminek tartalma csak egy adott piacnak, régiónak szólt, ezt pedig a média – konkrét információk híján – globális döntésként értelmezte. Egy szó mint száz, a Samsung csak néhány országban, illetve azokban a régiókban hagy fel a netbook értékesítéssel, ahol az már nem kifizetődő számukra. Hazánk nem tartozik ezek közé, így jövőre biztosan lesz új netbook a Samsung kínálatában, és már tudjuk is, hogy pontosan melyik.

Az új modell a már ismert NC110 lesz, amin kívülről nem igazán fogunk sok változást tapasztalni, marad a 10,1"-es matt kijelző, a 259 x 179,5 x 21,5 ~ 33,7 mm-es méret és az 1,18 kg-os tömeg is, tehát lényegében kívülről változatlan gépet kapunk. Belül is sok hasonlóság lesz a mostani konfigurációval, ami abban nyilvánul majd meg, hogy a 320 GB-os merevlemez, az 1 GB memória, a IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 és 10/100 Ethernet hálózati vezérlők, továbbá a 4 az 1-ben kártyaolvasó is változatlanul megmarad, és sajnos USB 3.0 továbbra sem lesz. Az újítás platform szinten keresendő, ugyanis a mostani Pine Trailt (és Pineview Intel Atom processzort) a Cedar Trail váltja le. Az NC110 és a Samsung tehát marad az Intel Atom vonalon, de a 32 nm-es gyártástechnológia jelentősen alacsonyabb fogyasztást eredményez majd.

NC110 jövőre: kívülről nem fogunk változást tapasztalni, az újítás belül keresendő.
NC110 jövőre: kívülről nem fogunk változást tapasztalni, az újítás belül keresendő. [+]

Az új netbook konkrétan a kétmagos, Hyper-Threadinggel és 1 MB gyorsítótárral megspékelt N2600 típusjelzésű Atom processzort kapja meg, ami a több magot is kiaknázó alkalmazások esetében észrevehető gyorsulást fog eredményezni a most használt egymagos, szintén Hyper-Threadinggel rendelkező N455-ös Atommal szemben. Ami az órajelet illeti, az N2600 1,6 GHz-es alapórajelen fut, ami mintegy 60 megahertz-cel kevesebb az N455 órajelénél, így az egyetlen magot használó alkalmazások nem biztos, hogy gyorsabbak lesznek, amihez még hozzájárulhat az is, hogy az egycsatornás memóriavezérlő ennél a CPU-nál maximum 800 megahertzes DDR3 modult kezel, míg az N455-ös Atom 1066 MHz-es DDR3-mal is párosítható volt. Ami viszont jelentős különbség, és könnyen a Cedar Trail malmára hajthatja a vizet, hogy a fogyasztása mindössze 3,5 watt, míg az egymagos N455-ös maximum 6,5 wattot fogyaszt, ami már jelentős különbség. Ezzel együtt érdekes lesz majd látni, hogy ugyanazzal a hatcellás lítiumion akkumulátorral mennyivel nő meg az új NC110 üzemideje.

A CPU teljesítményénél sokkal érdekesebb lesz majd az integrált PoverVR SGX 545 grafikus mag teljesítménye, ami az ígéretek alapján két-háromszor lesz gyorsabb, mint a korábbi inteles megoldás, ha lesz hozzá használható driver. Jelenleg ez a leggyengébb pontja a Cedar Trailnek, mely valójában szeptemberben jelent meg, de a bevezetése emiatt csúszik hónapok óta, konkrét dátum pedig továbbra sincs.

Éppen ez az oka annak, hogy a Samsung sem jelölt még meg konkrét megjelenési időpontot, ezért egyelőre csak annyit tudni, hogy az NC110 előreláthatólag 2012 első negyedévében kerülhet piacra, de minden attól függ, hogy az Intelnek mennyi időbe telik gatyába rázni a Cedar Trailt. Amíg ez nem történik meg, addig sem maradunk Samsung netbook nélkül, ugyanis a jelenleg elérhető modellek továbbra is kaphatók lesznek.

Azóta történt

Előzmények