Samsung Series 4 és Lenovo Thinkpad notebookok – kísérteties hasonlóságok

Korábban, a Samsung 4-es üzleti notebookszéria bejelentése kapcsán említettük már, hogy a Samsung és az IBM keresztmegállapodást kötöttek, aminek értelmében felhasználhatják egymás technológiáit. Talán felesleges azt ecsetelni, hogy ez mindkét gyártó számára kiváló előnyökkel jár, de a Samsung igen jó helyzetbe került ennek köszönhetően, már ami a notebookokat illeti. Üzleti gépeinek megalkotásához ugyanis az egyik legjobb alapokkal rendelkező gyártótól tanulhat el olyan mesterfogásokat, amelyek sok-sok éven át bizonyították életképességüket, használhatóságukat.


[+]

Ugyanakkor a Samsungnál is belátták, hogy vétek lenne a ló másik oldalára átesni, és egy az egyben lekoppintani a Thinkpadeket. A koreai gyártó tényleg csak a legszükségesebb területek alapjait tartotta meg, amit saját ízlése szerint formálva emelt át a saját maga által megálmodott keretbe, de a hasonlóság itt-ott azért könnyen felfedezhető. A bemutatóval egybekötött sajtótájékoztató alkalmával is több közös külső stílusjegyet véltünk felfedezni a sokak által kikezdhetetlennek vélt Thinkpad notebookokkal, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a márkák egy-egy képviselőjét a közeljövőben összeeresszük.


[+]

A színfalak mögött egy újabb nagy notebookteszt van készülőben, melynek keretein belül lehetősége lesz a két gyártónak egymásnak feszülni. E teszt apropóján érkeztek szerkesztőségünkbe a Samsung Series 4 400B2B és a Lenovo Thinkpad T420i üzleti notebookok. Mintegy előzetesként most a Samsung blog keretein belül egy gyors külső összehasonlítást eszközölünk, amiben az említett sajtótájékoztatón felfedezni vélt hasonlóságokat próbáljuk meg leellenőrizni – már amennyire két különböző méretű notebook esetében erre van lehetőség.


[+]

A fedél felnyitása után rögtön felfedezhetők azok a stílusjegyek, melyek meghatározóak mindkét notebook esetében, és tagadhatatlanul az IBM boszorkánykonyhájából származnak. Ez egyértelműen a beviteli részleg, mely a billentyűzetet, a touchpadet és a trackpointot is egyaránt érinti. A billentyűzet alapvetően a legfelső traktust leszámítva kísértetiesen egyforma, még a gombok leütésének érzete és a billentyűk által adott hang is alig-alig különbözik. A Samsungnál viszont a bal alsó szegmensben, az Fn és Ctrl gombok terén helyreáll a megszokott rend, míg a Lenovo továbbra is a fordított kiosztáshoz ragaszkodik.

Ujjlenyomatolvasó és kurzorgombok Ujjlenyomatolvasó és kurzorgombok
Ujjlenyomat-olvasók és kurzorgombok [+]

A Lenovonál kicsit több figyelmet szenteltek annak, hogy a kurzorgombok sötétben is könnyebben megtalálhatók legyenek, de a gyártónak nem volt nagyon más választása, figyelembe véve, hogy ezek elhelyezése sokkal zsúfoltabb, mint a Samsung Series 4 esetében. A kurzorgombok között másik jelentős eltérés, hogy a Thinkpaden domború billentyűket alkalmaztak, míg a Series 4-nél a lapos felépítés dominál.

Piros "pöcök" a kék "pöcök" ellen...vagy inkább egymás mellett? Piros "pöcök" a kék "pöcök" ellen...vagy inkább egymás mellett?
Piros "pöcök" a kék "pöcök" ellen... vagy inkább egymás mellett? [+]

A két márka trackpointja is sok hasonlóságot mutat, leszámítva, hogy az egyik rücskös, domború és piros, a másik pedig körkörösen recézett, lapos és kék gumisapkát kapott. A Thinkpadhez szokott ujjaknak ez utóbbi biztosan idegen lesz, habár annyiban igazat kell adnunk nekik, hogy a domború felület egy hangyányit valóban pontosabb kontrollt biztosít az ujjnak, de lényegében a Samsung megoldása nem sokban különbözik a Thinkpadétől.

A touchpad A touchpad
Touchpadek egymás közt [+]

Minden hasonlóság ellenére a trackpointhoz tartozó gombok mutatnak némi eltérést. A Lenovon a gombok nagyobbak és a középső gomb egy kis recézést, hogy "vakon" tapogatózás során se tévedjen el a felhasználó ujja. A Samsung ezzel szemben kisebb gombokat használt, de mindegyiknél ugyanúgy ügyeltek rá, hogy az felettük kavaró ujjak a megfelelő helyen maradjanak, ezért mindegyiken egy kis mélyedést hoztak létre.

A touchpad különbségei a képek alapján egyértelműek, használhatóság szempontjából mindkettő remek darab. A Samsung sima felületű touchpadjához nagyobb méretű gombokat társítottak, míg az érdes felület a Lenovo esetében itt is visszaköszön, viszont a hozzá tartozó gombok kisebbek, cserébe teljesen a csuklótámasz szélére került, így bizonyos helyzetekben elképzelhető, hogy kényelmesebb kezelni.

A licencmegállapodás első látásra egyértelműen jó hatással volt a Samsung üzleti notebookjaira, a Series 4 általunk próbált 12,5"-es példánya rendkívül masszív szerkezetnek tűnik, igényes anyagokból felépítve. A végszót természetesen majd összehasonlító tesztünk végeredménye mondja ki.

Azóta történt

Előzmények