Samsung notebook blog: bővítsünk memóriát és cseréljünk merevlemezt! (II. rész)

Az első részben részletesen leírtuk, miként kezdjünk neki az alkatrészek cseréjének, illetve arról is említést tettünk, hogy milyen szerszámokra lesz szükség, ezért erre most nem térnénk ki újból.

A gyorsabb és olcsóbb SSD-k felbukkanásával egyre nagyobb igény mutatkozik a HDD cseréjére SSD-re, ami szerencsére nem sokkal bonyolultabb, mint a memóriacsere, csupán pár apróságra kell odafigyelnünk. Nyugodt szívvel otthon is elvégezhető a művelet, nem muszáj szakszerviz segítségét kérnünk. Persze az SSD-vásárlás és -csere előtt győződjünk meg a gépben lévő csatlakozó típusáról, illetve a merevlemez fizikai méretéről, ugyanis egyes gépekben a tároló mérete nem 2,5", és/vagy nem SATA csatlakozással vannak ellátva.

Itt lakik a HDD (egyelőre)
Itt lakik a HDD (egyelőre) [+]

Első lépésben keressük meg a hátoldalon a "HDD" feliratot és a hozzá tartozó csavarnyílást, ugyanis az alatt lesz megtalálható a merevlemez. Ügyeljünk rá, hogy jó minőségű szerszámmal dolgozzunk, különben nem érdemes hozzáfogni a művelethez. Ezt azért hangsúlyozzuk ki már most, mert a merevlemezt nehezen fogjuk tudni kibányászni a fémbölcsőből, hála annak, hogy a gyártó menetrögzítőt használ a csavarok nagy részén, ami néha nehezen adja meg magát.

A fedél kicsavarozását és óvatos eltávolítását követően vizsgáljuk meg, hogy a merevlemezbölcső hány helyen, pontosabban mennyi csavarral van a vázhoz rögzítve, illetve azt is, hogy a csatlakozósor milyen típusú. Itt most nem arra gondolunk, hogy SATA vagy PATA ZIF, hanem a fizikai bekötésre. A képen például olyat láthatunk, mely kábellel köti össze az alaplapot a SATA csatlakozósorral, de olyan is létezik, aminél fix csatlakozósarus megoldást alkalmaznak.


SATA csatlakozósor és az eltávolításra szolgáló "fekete fül" [+]

A csavarok oldása után óvatosan emeljük ki a HDD-t a fekete fülnél fogva, mely direkt ezt a célt szolgálja, majd húzzuk le annak SATA csatlakozósoráról a kábelt (ne az alaplapról!). Láthatjuk, hogy a merevlemez egy fémbölcsőben van rögzítve kettő vagy négy csavarral, melyeket szintén csavarjunk ki, és távolítsuk el belőle a HDD-t.


[+]

Fogjuk kézbe az SSD-t, és illesszük a bölcsőbe. Itt bizony oda kell figyelni pár dologra, ugyanis nem mindegy, hogy milyen irányban fektetjük a tárolót a fém keretbe. Először vizsgáljuk meg, hogy a csatlakozósor jó irányban áll-e (máskülönben nem fogjuk tudni a SATA kábelt bedugni), majd azt is, hogy az SSD-n és a bölcsőn található csavarnyílások közös síkba esnek-e (ellenkező esetben nem tudjuk a két részt összecsavarozni).


Az SSD-t fordítva behelyezve nem tudjuk csavarokkal rögzíteni [+]


A csavarnyílásokat és a fémkeret visszahajló részét kell figyelni [+]


A helyes irány [+]

Amennyiben megtaláltuk a helyes irányt, csavarozzuk be az SSD-t a bölcsőbe, csatlakoztassuk a SATA kábelt, majd az egészet helyezzük vissza a notebook házába úgy, hogy a fekete fül felül legyen. Rögzítsük a bölcsőt, helyezzük vissza a fedelet, és ezt is rögzítsük csavarral. Voilá, készen is vagyunk!

A következő részekben megvizsgáljuk, hogy a Samsung RF712 3D notebookban mennyi előnnyel jár a merevlemez lecserélése egy Samsung SSD-re, majd azt is leírjuk, hogyan migráljunk HDD-ről az új tárolóra újratelepítés nélkül.

Azóta történt

Előzmények