Samsung notebook blog: bővítsünk memóriát és cseréljünk merevlemezt! (I. rész)

A Samsung notebookszervizzel és garanciális feltételekkel foglalkozó bejegyzésünkre visszautalva, a gyártó nem tiltja meg, hogy a felhasználó maga cserélhessen memóriát és merevlemezt, no persze ha valamit elrontunk, akkor az már a mi problémánk, de a beavatkozás miatt önmagában nem ugrik azonnal és automatikusan a garancia, ha a hiba nem hozható összefüggésbe a cserével.

A HDD és memória cseréje nem túl bonyolult, ha a gyártó direkt úgy tervezi meg a gépet, hogy ezek az alkatrészek könnyen hozzáférhető helyen legyenek. Régebben gyakran találkoztunk olyan megoldással, hogy csak a billentyűzet és az azt körülvevő részek eltávolításával lehetett hozzáférni egyes alkatrészekhez. Szerencsére manapságsok gépnél, például a most bemutatásra hozott Samsung RF712 3D-s notebooknál nincs más dolgunk, mint néhány csavart eltávolítani, és máris szerelhetünk.


A kísérleti nyúl: Samsung RF712 3D notebook [+]

Első lépésben nagyon fontos, hogy mivel a szereléshez fejjel lefelé kell fordítani a notebookot, tegyünk alá puha textilt, ellenkező esetben néhány karc személyében meglepetés érhet bennünket, miután végeztünk. Tanulmányozzuk kicsit a notebook alját: keressük meg a csavarok helyét, a nyomott feliratokat és különböző reteszeket! A memória helyét a "Memory", a merevlemez helyét a "HDD", az optikai egység csavarját pedig az "ODD" felirat jelzi.


Ez alatt lakik a memória [+]

Második lépésben készítsük elő a szerszámokat! Csak keresztfejű ("csillag") csavarhúzókra lesz szükség, de abból nem árthat több méret, illetve mágneses végű, hogy az apró csavarokat könnyebben lehessen kezelni. A nem jó méretű és nem keresztfejű szerszám könnyen elnyírhatja és tönkreteheti a csavarok fejét, hiszen azokkal csak nehezen lehet megfelelő erőt kifejteni, tehát inkább hanyagoljuk ezek használatát. A csavarok kivételénél okosan csoportosítsunk, ugyanis előfordulhatnak különböző méretű és hosszúságú csavarok, amiket rossz helyre visszacsavarva komoly károkat lehet  okozni.

Szerszámok a szereléshez
Szerszámok a szereléshez [+]

Ezt követően távolítsuk el az akkumulátort (előtte azért nem árt teljesen kikapcsolni a gépet), és kezdjünk hozzá a szétszedéshez! A memóriát takaró fedelet csak egyetlen csavar tartja, ezt hajtsuk ki, majd kézzel emeljük ki az ajtót; de óvatosan, ugyanis számos helyen be van pattintva a fedlap alá, nem érdemes a rögzítőlábakat eltörni.

Figyelmeztetés: távolítsuk el az akkumulátort!
Figyelmeztetés: távolítsuk el az akkumulátort! [+]

Az RF712-ben csak egy modul van gyárilag, így a bővítésnél nincs más dolgunk, mint az üres helyre bepattintani a másik modult. Illesszük az SO-DIMM memóriát a bevágásnak megfelelően a foglalatba, és ezután nyomjuk lefelé. Figyeljünk rá, hogy a lábak teljesen becsússzanak a foglalatba (nagyon óvatos, jobbra-balra-fel-le irányú feszegetéssel rásegíthetünk), különben nem fogjuk tudni a helyére nyomni, azaz a két fémből készült fül nem fogja rögzíteni a modult.


[+]

Ha már mindkét aljzat foglalt lenne, akkor előbb el kell távolítani a modulokat, ám ebben sincs semmi trükk, gyakorlatilag az imént leírtakat fordítva kell alkalmazni (illetve a rögzítésre szolgáló fém fület kézzel széthúzni).


Helytelen és helyes behelyezés [+]

Ha a memória cseréjével-bővítésével végeztünk, akkor már csak az ajtót kell visszapattintani és csavarral rögzíteni.

A következő részben a HDD-t cseréljük SSD-re, majd azt is megvizsgáljuk, hogy az eredeti merevlemezről miként menthetjük át a rejtett partíciót az új tárolóra.

Azóta történt

Előzmények