Hirdetés

Alaposan kigyúrja IGP-jét a Samsung

Az Exynos 2400-as SoC az Xclipse 940-et veti be, amely tudásban a legmodernebb AMD dizájnt alkalmazza.

A Samsung megszellőztette az Exynos 2400-as rendszerchipet, ami az Exynos 2200 után másodjára alkalmaz egy AMD-től licencelt IGP-t. Az új lapkát a vállalat a saját 4 nm-es EUV node-ján gyártja, ennek is a modernebb LPP+ variánsán.

Bár hivatalosan még nem a bemutatóról van szó, azt már tudni, hogy az új SoC a processzorrész tekintetében marad a DynamIQ koncepció, de a konkrét felépítés még nem nyilvános. Ugyanakkor a Samsung szerint összességében 70%-os előrelépés várható az elődhöz viszonyítva, miközben az AI feladatok feldolgozását tekintve az előny 14,7-szeres.

Jelentős változás éri az IGP-t, amely ismét az AMD-től származik, de már nem RDNA 2, hanem RDNA 3 architektúrára épít. A dél-koreai cég sajátjaként tünteti fel a rendszert, így megmarad az Xclipse márkanév, a konkrét dizájn pedig az Xclipse 940 jelzést viseli. A Samsung nézőpontjából itt a felkínált tudás az érdekes, mivel már az Exynos 2200 is az Apple után eredt. Amíg ugyanis az almás cég már szemez azzal a gondolattal, hogy PC-re kiadott, AAA-kategóriás játékok portjait is lehetővé tegyék az okostelefonokon, addig az Android operációs rendszeren utazó cégek többsége ezt nem tartja túl fontosnak, így nem is igazán történnek meg azok a szoftveres fejlesztések, amelyek ehhez szükségeske lennének. A Samsung az egyetlen cég, amely erre egy értékelhető lehetőségként gondol, így nagymértékben koncentrálnak arra, hogy a PC-kben megtalálható hardverdizájnokhoz jobban hasonlító konstrukciókat biztosítsanak a mobil piacon érdekelt fejlesztőknek.

A Samsung Exynos 2400 várhatóan a következő év során jelenik meg, és elsőként a Galaxy S24 sorozatú okostelefonokban fog feltűnni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés