Hirdetés

Nyílt forráskódú szoftverkörnyezettel melegít a CXL-re a Samsung

A vállalat sokat nyerhet a rendszeren, hiszen DRAM-ot használó fejlesztéseket is hoznak majd az új szabványra.

Az előző év végén számoltunk be arról, hogy elkészült a CXL 2.0-s specifikációja, amely új lehetőségekkel egészítheti ki a CXL 2.0-t támogató szerverplatformokat, méghozzá szabványos módon. A potenciális piacok tekintetében a Samsungot egyértelműen a DRAM-ot használó, CXL interfészt használó eszközök érdekelhetik, de önmagában a hardver még nem jelent semmit, a szoftverkörnyezet is rendívül fontos, különösen a heterogén memóriastruktúrát használó szervereknél.

Ahhoz, hogy a Samsung erre a hardver szempontjából építeni tudjon a jövőben nyílt forráskódúvá teszi az SMDK-t (Scalable Memory Development Kit), amivel a CXL interfészre kötött memóriát lehet virtualizálni. Erre vonatkozóan a vállalat már kiadott egy olyan DDR5-ös memóriakártyát (CXL Memory Expander), amely PCI Express 5.0-s csatolóra köthető, és CXL 2.0-s CPU, illetve GPU megléte mellett azok fő memóriájaként funkcionálhat.

Az SMDK két API-t kínál a fejlesztőknek. Az egyszerűbb megoldás a Compatbile API használata, amely előre megírt kódokkal biztosítja azt, hogy a már meglévő alkalmazások is képesek legyenek használni a CXL Memory Expanderhez hasonló CXL-es memóriakártyákat. Ennek a hatékonysága persze közel sem lesz majd optimális, így bevethető az Optimization API, amivel célirányos optimalizálások is végezhetők magán az alkalmazáson belül, így a CXL-es memóriakártyák többet érnek majd.

Az egész rendszernek az a fő előnye, hogy egy szerveren belül jelentősen növelhető a memóriakapacitás, hiszen nem csak a CPU és a GPU közvetlen memóriaterületei állnak rendelkezésre, hanem a CXL 2.0-n keresztül további memória is, ez pedig számos alkalmazás esetében rendkívül hasznos lehet.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a Samsung ezzel a lépéssel hosszabb távra dolgozik, elvégre a CXL 2.0-s szerverplatformokra még várni kell, viszont addig is elérhető egy olyan a szoftverkörnyezet, amivel heterogén memóriastruktúrára optimalizált alkalmazások fejleszthetők, így egy olyan piacra érkeznek majd a ténylegesen megvásárolható CXL-es memóriakártyák, amely gyorsan ki tudja használni ezek előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés