Hirdetés

Előállt az iparág első fél terabájtos CXL memóriájával a Samsung

Ez már egy egészen használható kapacitás, amire építhetnek az új szerverplatformok.

A Samsung bejelentette legújabb CXL memóriáját, amely az iparágon belül elsőként 512 GB-os kapacitást kínál. Ezzel a friss fejlesztés négyszeresen túlteljesíti az elődöt, amely egyébként prototípus volt, tehát a működésen kívül nagy követelmények nem voltak vele szemben.

A friss konstrukció természetesen már nem FPGA-ra tervezett vezérlőt, hanem ASIC-et alkalmaz, ami nyilván előnyösebb a célirányos feladatot figyelembe véve, mellette pedig DDR5-ös memórialapkák találhatók a már említett kapacitással. A Samsung EDSFF (E3.S) formátumban gondolkodik, és PCI Express 5.0-s interfészt használnak a CXL protokollal.

A CXL memória azért lesz nagyon hasznos az új szerverplatformok számára, mert a host processzor mellé tehető memória mennyiségét növeli. Normál esetben az adott CPU majd támogat egy bizonyos kapacitású DDR5-ös rendszermemóriát, és ha az nem lenne elég, akkor további CXL memóriával lehet javítani a lehetőségeken. Ehhez persze szükség van egy szoftverkörnyezetre, amivel a heterogén memóriastruktúrát tudják kezelni az alkalmazások, de a Samsung erre is gondolt az SMDK-val, amelynek már elkészült a továbbfejlesztett verziója.

Az már most elmondható, hogy ha az adott CPU által támogatott rendszermemória maximális mennyisége nem elég, akkor a CXL memóriával való kiegészítés lesz a leggyorsabb módja az extra kapacitás beszerzésének, így memóriaintenzív alkalmazások futtatása esetén nagy jövője lehet a fejlesztésnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés