Hirdetés

Saját játékkonzolt fejleszt a Google?

Manapság majdnem minden cég kacérkodik azzal a gondolattal, hogy játékkonzolt készítsen. A Sony, a Microsoft és a Nintendo erejével senki sem képes közvetlenül vetekedni, de van egy olyan réteg, amit az előbbi cégek nem szolgálnak ki. Ez az extrém olcsó konzolok piaca, ahova például a nemrég megjelent OUYA nevez. Arról lehet vitázni, hogy ebben a termékben a jelenlegi tartalomkínálat mellett mennyi érték van, de az tény, hogy olcsó, és az első adatok alapján a kasszáknál is nagyon jól teljesít.

A cégek előtt mára világossá vált, hogy a hagyományos értelemben vett PC képtelen betörni a nappaliba, és erre ezután is csekély az esély. Éppen ezért ezt a piacot célhardverekkel érdemes lefedni, melyek különböző multimédiás szolgáltatásokat nyújtanak, illetve akár játszani is lehet rajtuk. Egy mai konzol tulajdonképpen ezeket a funkciókat kínálja.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Google dolgozik egy saját játékkonzolon, és a cég aktívan figyeli az OUYA eredményeit, illetve a vásárlói visszajelzéseket a termékre. Mivel a vállalat Androiddal képzeli ezt a piacot, így nagyon okos döntés megfigyelni a legnagyobb érdeklődést kiváltó androidos asztali konzolt, hiszen ennek hibáiból lehet tanulni.

A Google állítólagos konzoljáról egyelőre semmit sem lehet tudni, de annyi bizonyos, hogy a Key Lime Pie kódnevű Android 5 operációs rendszer futhat rajta, hiszen az ilyen szerkezeteknek mindenképp a legmodernebb alapokat kell nyújtani, főleg ebben az erős mezőnyben. Egy konzol egyébként kiválthatja a Google TV-t is, hiszen ezeket a szolgáltatásokat képes ellátni, a játék pedig a járulékos érték lesz a masinához.

A tartalommal sem lehet majd gond. A Google rengeteg pénzzel rendelkezik, emellett ott a Google Play áruház megszámlálhatatlanul sok játékkal. A legjobb programok fejlesztői rávehetők, hogy támogassanak egy esetleges asztali konzolt, ami nagy lökés adna egy nappalikat meghódító tervnek.

A hardver alapvetően kérdéses, de ha a Google valamilyen szinten szeretne versenyre kelni a nagyokkal, akkor mindenképp érdemes a legerősebb és legnagyobb tudással rendelkező rendszerchipet választani, így a Qualcomm Snapdragon 800 értékelhető alternatíva erre a feladatra. Esetlegesen megfontolandó más opció is, például valamilyen Mali-T600-as IGP-vel rendelkező megoldás, ha a keresőóriás fontosnak tartja az OpenCL támogatást.

Bármi is lesz az egész koncepcióból, mindenképpen izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy a Google esetleg beszállna negyediknek a nagy cégek mellé a konzolpiacon. A rengeteg készülő androidos alternatíva mellett végre egy igazán tőkeerős cég mutathatja meg, hogy mire képes az operációs rendszer egy asztali konzolban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés