Hirdetés

Komoly előrelépés az új Nexus 7 tablet

A Google a mai sajtókonferencia alkalmával mutatta be az új Nexus 7 táblagépet, ami picivel kisebb kiterjedésű és kevesebbet nyom a mérlegen mint elődje. Végeredményben az új tablet 50 grammal lett könnyebb és 1,86 mm-rel lett vékonyabb, továbbá a kijelző körüli keretből is lecsippentettek mindkét oldalon 2,75-2,75 mm-t, vagyis a hordozhatóság és egykezes használat szempontjából még jobb lett a helyzet.


[+]

A puha borítású termék 7 hüvelykes IPS kijelzőt használ, natív felbontása pedig 1920x1200 pixelre nőtt a korábbi 1280x800 képpontról. Az új megjelenítő 323 pixelt sűrít egy hüvelykes szakaszra, és a 7 colos gépek között az előbbi felbontás számít ma a legnagyobbnak. Megmaradt az ASUS TruVivid technológiája is, ráadásul a színek megjelenítése szempontjából is javul az újdonság. Az érintésérzékeny kijelző természetesen kapacitív multi-touchos megoldás, ráadásul a felületet Gorilla Glass védi a karcolásoktól.


[+]

A legnagyobb változás a belsőt érte. Az új masinában egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro SoC dolgozik, melynek négy darab ARMv7-es alapokra épülő Krait processzormagja maximum 1,5 GHz-es órajelen üzemel. Az IGP szerepét egy 400 MHz-es órajelen ketyegő Adreno 320 tölti be, mely unified shader felépítést használ, és támogatja az OpenGL ES 3.0-s, illetve az OpenVG 1.1-es API-t. Az LPDDR2 szabványú rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, míg az adatokat 16 vagy 32 GB-os flashmemória tárolhatja. Sajnos microSD kártyával továbbra sem bővíthető az alapból beépített tárhely.


[+]

A giroszkóppal, gyorsulásmérővel és mágneses szenzorral is rendelkező termék IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és NFC modult is kapott, opcionálisan pedig 4G/LTE modemmel is elérhető. Emellett immáron a sztereó hangrendszer (Fraunhofer Virtual Surround funkcióval) és a mikrofon sem hiányzik. A korábbi modellhez képest a kamerák szempontjából újítás, hogy már nem csak az előlapra jutott egy 1,2 megapixeles darab, hanem a hátlapon is figyel egy 5 megapixeles egység, ami Full HD felbontású videókat is rögzít. Hatalmas újítás a HDMI kimenet megléte, hiszen ez az elődből tényleg nagyon hiányzott, továbbá jelentős extra, hogy az új Nexus 7 akkumulátora támogatja a vezeték nélküli töltést is. Az üzemidő csak kevéssé változott (+1 óra az eddigihez képest), de a 10 órányi aktív böngészésre elég akkumulátor bőven jónak számít ebben a méretkategóriában. Ráadásul videolejátszás mellett 9 óráig bírja, ami szintén kellemes érték.

Az legújabb Nexus 7 három változatban lesz majd elérhető. A 16 és 32 GB-os Wi-Fi modell rendre 229 és 269 dollárért rendelhető, míg a 32 GB-os 4G/LTE verzióért 349 dollárt kell fizetni. Az első termékek szállítása a hónap végén kezdődik meg.

Az operációs rendszer szempontjából az új Nexus 7 már az Android 4.3-as verzióját kapja meg, melynek egyik legnagyobb újítása, hogy támogatja az OpenGL ES 3.0-s API-t, amit a következő generációs mobil játékok ki is használnak majd. A másik újítás, hogy a 4.2-ben bevezetett többfelhasználós környezetet kiegészítették korlátozott profil létrehozásának lehetőségével, ami egyfajta szülői felügyeletet jelent. Ennek segítségével nem csak a használható alkalmazások köre (pontosabban az alkalmazásokat használók köre) szabható meg, hanem befolyásolhatjuk az egyes programok működését is – például teljesen elrejthetjük a csemete elől a játékon belüli fizetős tartalmakat.


[+]

Az Android 4.3-ban megjelenik az alacsony fogyasztású Bluetooth Smart támogatása, emellett számos ponton finomhangoltak a rendszeren, gyorsabb lett a felhasználói fiókok közötti váltás, finomítottak a szövegbevitelen, illetve felkerült a listába az új DRM API támogatása is, amit a Netflix  ki is használ. A 4.3-as rendszerfrissítés mától érhető el a Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 és Galaxy Nexus készülékekre, de hamarosan HTC One és Galaxy S4 Play eszközökre is hozzáférhető lesz.

OpenGL 3.0 demó Android 4.3-on
OpenGL 3.0 demó Android 4.3-on [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés