Hirdetés

Saját hangprocesszoron dolgozik az NVIDIA?

A PC-piac több évig tartó kisiklás után kezd visszatalálni a dedikált hangprocesszorok útjára. Többek között az AMD, az Intel és a Realtek is kínál speciális célhardvert a hangok gyors és energiatakarékos feldolgozására, és legfrissebb információink szerint már az NVIDIA is egy saját rendszert fejleszt. Ennek az alapja persze egy hardverlicencre épül, de azt nem tudjuk, hogy melyikre, viszont ez nem is lényeges, hiszen a terméktámogatást még a nem teljesen saját tervezésű hardver ellenére is az NVIDIA biztosítja. Nem mellesleg a konkurens megoldások is kész technológiák licencelésére épülnek.

Sajnos arról nincs információnk, hogy a hangprocesszor milyen területeket céloz meg. Az AMD, az Intel és a Realtek megoldásain látható, hogy számos alternatíva van, így nem kell feltétlenül az összes igényt lefedni. Többek között az Intel aDSP és a Realtek ALC5677 leginkább a beszédfelismerésre fókuszál, ami manapság rohamtempóban terjed, ahogy az operációs rendszerekbe bekerülnek a különböző digitális személyi asszisztensek. A beszédfelismerés feladatát persze egy központi processzormag is képes ellátni, de ezt egy célhardvernél jelentősen rosszabb hatékonysággal teszi, ami nyilván kellemetlen hatást fejt ki az adott mobil masina üzemidejére. Nem beszélve arról, hogy az aktív zajszűrő algoritmust is érdemes kispórolni a processzoron futó megoldásokból, annak érdekében, hogy a rendszer kvázi állandó hallgatózása ne egye túlságosan az akkumulátort. Az AMD TrueAudio szintén képes a beszédfelismerésre, de ezt a blokkot sokkal komolyabb számításokra tervezték, hiszen a teljesítménye jelentősen nagyobb az Intel és a Realtek opciójánál. Emiatt a fogyasztása nem is annyira kedvező, de a TrueAudio például képes a virtuális valósághoz egy olyan alapot kínálni, amely a processzormagok leterhelése nélkül megoldja a térhangzással kapcsolatos feladatokat, illetve még számos dologra használható.

Annyi biztos, hogy a beszédfelismerés egy alapvető fókusz az NVIDIA-nal is, hiszen a Tegrák támadják a Chromebookokat, illetve az androidos eszközöket, tehát logikus, hogy követni kell az ipar irányát egy célhardverrel. Egyértelműen fontos az is, hogy az új generációs mobil eszközök állandó hallgatózása ne rontsa jelentősen az üzemidőt. Ami kérdéses, hogy a vállalat hangprocesszora ennél továbbmegy-e. Többek között lehetne egy TrueAudio alternatívát is tervezni belőle, hiszen a hatékony virtuális valósághoz egy dedikált hangprocesszor úgyis szükségszerű. Azt sem tudtuk meg, hogy a megjelenés mikor esedékes, de lehetőség szerint érdemes lenne a következő generációs lapkákban bevetni a fejlesztést, ahol ennek van értelme.

Előzmények

Hirdetés