Hirdetés

Részletek a Samsung OLED-útitervéről

Egy múlt heti szakmai fórumon tartott prezentációjában Ho Kyoon Chung, a Samsung SDI elnökhelyettese és a kutatás-fejlesztésért is felelős technológiai igazgatója közzétette vállalata OLED kijelzőkre vonatkozó útitervét. A Samsung szeptemberben kezdte meg szerves fénykibocsátó diódákra alapozó kijelzőinek sorozatgyártását, melyek médialejátszókba és más hordozható eszközökbe, de főként mobiltelefonokba kerülhetnek. Az OLED panelek gazdaságossági okok miatt egyelőre csak kisebb méretben készülnek, a Samsung 2 hüvelykes alapegységgel számolva jelenleg havi másfél millió panelt állít elő, de 2008-ban duplájára emeli a gyártókapacitást.


Forrás: Tech-On!

A koreai vállalat csak fokozatosan lép tovább a nagyobb képfelületek irányába. Ez évben csak 4,1 hüvelykes képátlóig mennek el, és jövőre sem várható 7 hüvelykesnél nagyobb OLED panel. A már noteszgépekben is használható 14–15,4 colos kijelzők, illetve az asztali monitorokba építhető, 21 colos vagy nagyobb panelek piaci premierjére csak 2009-ben kerül sor. 40–42 hüvelykes, full-HD felbontású tévék az aktuális ütemterv szerint nem várhatók 2010 előtt. A termékterv egyik mellékágát képezik a hajlékony OLED kijelzők, a Samsung legkésőbb 2012-ben ezek gyártásába is belefogna.

Addigra így is jócskán megnő az OLED panelek piaca, a prognózis szerint 2010-re ez a szegmens már 3,7 milliárd dollárnyi forgalmat fog produkálni évente. Chung arra is rámutatott, hogy a technológia nem pusztán kijelzőkhöz használható, az OLED-ekkel kapcsolatos kutatások ugyanis egyebek mellett újfajta fényforrások és szenzorok kifejlesztése előtt is megnyitották az utat.

Érdekes, hogy a Sony részben más utat akar bejárni, kihasználva, hogy az új technológia iránt érdeklődők hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni. A japánok e hónap elején jelentették be, hogy OLED-es tévéik – korábban több kiállításon is bemutatott – prototípusai közül az első megérett a sorozatgyártásra. Az XEL-1 december elején kerül az üzletekbe az ázsiai szigetországban, ahol aktuális árfolyamon átszámítva több mint 300 ezer forintnak megfelelő összegért juthatnak hozzá a vásárlók. A gyárthatóság határait jelzi, hogy ezért egy 11 hüvelyk képátlójú, 1024x600 pixel felbontású tévét kapnak, bár az első vevőket inkább az új technológia, a hihetetlen, 1 000 000:1 kontrasztarány, a 3 mm-es panelvastagsággal igazán egyedi megjelenés és a kiegészítő funkciók (például hálózati csatlakozás lehetősége) fogják levenni a lábukról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés