Hirdetés

Rekordokat dönt az NVIDIA új AMD-s lapkakészlete

Az NVIDIA tegnap bejelentette az AMD processzoraihoz fejlesztett legújabb csúcskategóriás chipsetjét, az nForce 680a SLI-t. A gyártó által szerényen csak MegaTasking Computing Platformnak nevezett rendszer az AMD Quad FX megoldásával karöltve csakugyan grandiózus koncepciót hirdet: az új lapka révén négy processzormag (a jelenlegi technológiával), négy videokártya (melyekhez nyolc kijelző köthető), tizenkét Serial ATA egység és akár húsz USB-s periféria fogható munkára. A konzumer szegmensben ez a felépítés csaknem minden eddigi rekordot megdönt.

A maximális teljesítményre vágyó felhasználóknak – elsősorban játékosoknak – szánt alaplapokhoz fejlesztett új chipset két MCP-ből (Media and Communications Processor) áll, mindkettő egy-egy 16 bites HyperTransport kapcsolaton kommunikál a rendszer egyik processzorával. A chipek egyenként egy-egy PCI Express x16 és x8 interfészt bocsátanak a grafikus alrendszer rendelkezésére, az nForce 680a SLI-re épülő alaplapok ezzel akár négy videokártya fogadására is fel lehetnek készítve. A gyártók a videokártyák számára fenntartott csatlakozók mellett – a méretszabványok adta kereteken belül – szabadon dönthetnek arról, hogy a rendelkezésre álló maximum nyolc PCIe x1 és a tíz hagyományos PCI bővítősínből hányat integrálnak az alaplapjukra.


Alaplapszörny nForce 680a SLI-vel

Az új lapkakészlet a tárolórendszer és az I/O eszközök tekintetében sem szűkmarkúskodik: az nForce 680a SLI maximum tizenkét Serial ATA II egységet és négy PATA eszközt kezelhet, előbbiek RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD tömbökbe is összeköthetők. A rendszerhez maximum húsz USB-s periféria csatlakoztatható, az alaplapok pedig akár négy gigabites hálózati csatlakozót is felvonultathatnak – ezzel a kisebb szervereket is szégyenbe hozva. A hálózati vezérlők egyaránt támogatják a First Packet és DualNet (Teaming, TCP/IP-gyorsítás) funkciókat. A chipset mindemellett az Azalia 7.1 csatornás HD Audio rendszerét kínálja fel a térhatású hangélményt előnyben részesítő felhasználóknak.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új lapkakészletre épülő alaplapok milyen ársávban kerülhetnek forgalomba, mint ahogy eddig egyetlen gyártó sem jelentette be az újdonságra épülő termékét, termékeit. Bár az NVIDIA szerint a chipset szállítása már megindult, szinte esélytelen, hogy a vásárlók még idén a boltok polcain láthassák viszont az nForce 680a SLI lapkakészletét tartalmazó alaplapokat. A chipsetnek a korábbi gyakorlattal ellentétben egyelőre nem kerül piacra szerényebb tudású változata.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés