Hirdetés

Érkeznek az első nForce 680i SLI chipsetes lapok

Az NVIDIA tegnap debütált, az Intel négymagos processzorait is támogató nForce 600i chipsetcsaládjára építő alaplapokkal kapcsolatban máris számos bejelentést kaptunk, a piaci bevezetés azonban, úgy tűnik, egy hosszabb, egészen a jövő év elejéig elhúzódó folyamat lesz. Az NVIDIA-tól származó információk szerint a hagyományos kereskedelmi csatornákban ebben a hónapban csak EVGA, Asus, XFX, BFG és ECS márkájú nForce 680i SLI chipsetes alaplapok tűnnek fel, a többi gyártó hasonló modelljeire, valamint az olcsóbb 650i SLI és 650i Ultra lapkakészletes típusokra decemberig vagy januárig is várhatunk.


EVGA nForce 680i SLI 775

A mostani bejelentés alkalmával az NVIDIA-val szorosan együttműködő EVGA dobja elsőként piacra egyszerűen csak nForce 680i SLI 775 névvel ellátott alaplapját. Ahogyan tegnapi hírünkben megírtuk, az új lapkakészlet már támogatja az 1066 és 1333 MHz-es rendszerbusz-órajeleket, és a 800 MHz-es DDR2 szabvánnyal kompatibilis memóriavezérlő tartalékaira jellemző, hogy a gyártó 1200 MHz-ig való skálázódásról beszél. Az EVGA lapján a referenciát követve két teljes sávszélességű PCI Express x16 és egy ugyanilyen méretű, de csak nyolcvezetékes PCI Express aljzat található, ezenkívül két PCIe x1 és két PCI foglalattal rendelkezik. Meghajtók egy IDE és hat SATA II csatlakozóra köthetők, a hangrendszer nyolccsatornás, és dupla Gigabit Ethernet vezérlő áll rendelkezésre (extra funkciókkal kiegészítve).


ECS PN2 SLI2+ – a referencia szellemében

A lényeget tekintve azonos paraméterekkel érkezik az ECS és a BFG lapja is. Az Asus újdonságánál már szembetűnőek az egyéni megoldások is, hiszen a Striker Extreme nevű modell az eleve különleges Republic of Gamers (ROG) sorozatban érkezik. Az Asus így a referencia szerint is hőcsöves chipsethűtőt komplett heat-pipe rendszerré fejlesztette, és hangsúlyt fektetett a könnyű, akár sötétben való szerelhetőségre is – elsősorban a LAN-partikra járók kedvéért. Az alaplapon így LED-ek világítják meg a csatlakozókat és a hátsó I/O panel kivezetéseit is világító feliratok azonosítják. A POST folyamat során bekövetkező esetleges hibákról az ugyancsak hátul elhelyezett, ún. LCD Poster tájékoztat, a túlhajtás során szükségessé váló resetelés és CMOS-törlés pedig egy gombnyomással megoldható. Nyolccsatornás hangról egy DTS-kompatibilis ADI 1988b kodek gondoskodik, mely külön kártyán foglal helyet. Az Asus a Kaspersky vírusirtóját, a Ghost Recon játékot és a kellékek között egy iránymikrofont is csomagol a lap mellé.


Asus Striker Extreme – extrákkal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés