Hirdetés

Drágább a vártnál az AMD négymagos megoldása

Adott esetben jóval többet kell fizetnie a vártnál annak, aki elsők között akarja megvásárolni az AMD tavaly novemberben bemutatott négymagos platformját. A két egyforma processzorból és egy speciális, két CPU-foglalattal ellátott alaplapból álló szettről már a beharangozó során tudni lehetett, hogy drága lesz, a tengerentúli webáruházak ugyanakkor csak most kezdték el árulni az alkatrészeket – az ajánlott árhoz képest esetenként jelentősen drágábban.


Kettesével drágább a vártnál

Bár az AMD tavaly november 30-án azonnali elérhetőséget ígért, valójában csak a napokban kezdtek feltünedezni a Quad FX platform összetevői egyes internetes áruházakban. Különösen a rendszer alapjául szolgáló Asus L1N64-SLI WS típusú alaplaphoz nehéz hozzájutni, ez a típus a legtöbb üzletben máig hiánycikk, ráadásul más gyártó kínálatában egyelőre nem is jelent meg Quad FX-kompatibilis típus (vélhetőleg a későbbiekben sem fog).

A hiány mellett a vártnál magasabb fogyasztói ár is fejfájást okozhat a csúcskategóriás AMD-s rendszerekre áhítozó felhasználóknak: a Tech Report weboldal összegzése szerint a két Athlon 64 FX-74 CPU-ból, illetve a fentebb említett Asus alaplapból álló kithez rosszabb esetben 181 dolláros (körülbelül 35 000 forint) felárral lehet csak hozzájutni. Az alaplap javasolt fogyasztói ára például 349,9 dollár, de még a legolcsóbb helyen is 30 dollárral többe kerül, a két csúcsteljesítményű processzorért pedig az AMD javaslata szerint 999 dollárt kéne kérni, ehhez képest a páros ennél körülbelül tíz százalékkal drágább a legtöbb üzletben (az olcsóbb processzoroknál az árrés esetenként ennél is jelentősebb mértékű).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés