Hirdetés

Rekord: a DVD megelőzte a VHS kazettát

1999-ben még teljesen jelentéktelen mennyiségű volt azoknak a filmeknek a száma, amelyeket DVD-n tároltak, ám a helyzet az eltelt néhány év során gyökeresen megváltozott. Üröm az örömben viszont, hogy az eladásokkal párhuzamosan egyre nő a kalózmásolatok száma is.

A szórakoztató elektronikai piac története során még egyszer sem fordult elő ekkora növekedés, mint a DVD esetében. Ezt Oliver Trettin, a Német Audiovizuális Médiumok Szövetségének képviselője állítja, aki szerint a DVD az elmúlt pár év alatt egy milliárdos forgalmú piacot teremtett - gyakorlatilag a semmiből. 2003 első negyedévében csak Németországban 57 százalékkal, 11,6 millió darabra nőtt az eladott DVD-k száma. Ezzel szemben 37 százalékkal kevesebb, azaz "csak" mintegy 5,1 millió darab VHS-kazettát adtak el ugyanebben az időszakban. A DVD-k eladási forgalma hamarosan átlépi a bűvös egymilliárd eurós határt Németországban, míg a VHS pár esztendőn belül várhatóan el fog tünni a boltok polcairól.

A DVD-k diadalmenetének egyik kulcsa a DVD-olvasók és -írók árcsökkenése és elterjedése. 2001-ben 1,6 millió, 2002-ben 4,9 millió DVD-olvasót és -lejátszót adtak el, míg 2003-ban a tervek szerint 6,2 milliót fognak értékesíteni. 2001-ben még csak alig ötezer DVD-író kelt el, idén körülbelül 220 ezret fognak már eladni a német vevőknek. Az év végére majdnem minden harmadik német háztartásban lesz egy számítógépes vagy asztali DVD-lejátszó.

Jochen Wiesinger, a Német Szórakoztató- és Kommunikációselektronikai Társaság szóvivője szerint emelkedik a házimozi- és az LCD-plazmakijelző-vásárló felhasználók száma is.

Joachim Tielke, a német a Szerzői és Tulajdonosi Jogsértéseket Követő Társaság vezetője szerint érzékelhetően nő a kalózmásolatok száma is. Két módszer divatos: az első, amikor az Egyesült Államokból szerzik be a DVD-ket és a német hangot rászerkesztik, majd jóval az utcai ár alatt terjesztik (akár az interneten is), míg a másik módszer az, hogy a filmet felveszik a moziban, CD-re írják és így árulják. Emiatt már húsz százalékkal csökkent a filmkölcsönzések száma, a 4500-ból minden ötödik kölcsönzőt a megszűnés veszélye fenyegeti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés