Hirdetés

Egyre olcsóbbak a DVD-írók

Az első negyedévben még körülbelül 350 euró volt a DVD-RW és a DVD+RW meghajtók ára, míg napjainkban ez az összeg alig 200 euró. A mindkét formátumot (DVD-R/-RW és DVD+R/+RW) támogató kombinált készülékek ára is 250 euróra csökkent.

A mérséklődés egyébként a legnagyobb mértékben az NEC érdeme. A japán vállalat ugyanis havonta egymillió(!) 4x-es írásra képes DVD-chipsetet készít, míg a legnagyobb konkurensei (a Pioneer, a Sony, a Philips és a Ricoh) csak 400 ezer vagy kevesebb chipet. A Pioneer és a Hitachi-LG Data Storage éppen ezért a NEC-től vásárolt az elmúlt hónapokban ilyen chipeket. A NEC így csökkenteni tudta az árait, ami természetesen azonnal hatással volt a piacra is. A sors fintora ugyanakkor, hogy a NEC havonta csak 100 ezer DVD-írót készít el saját neve alatt, míg a Sony, a Philips és a Ricok 300-400 ezret.

Az árcsökkenés már Magyarországon is érzékelhető, hiszen néhány modell ára az 50 ezer forintos bruttó "álomhatár" alá zuhant. A tendencia pedig - elnézve a külföldi folyamatokat - a következő hónapokban is folytatódhat majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés