Hirdetés

Jön az extrém olcsó ARM-os PC

Napjaink legérdekesebb témája manapság az ARM-os asztali PC-k helyzete. Bár a processzorokat a brit tervezőcég elsősorban mobil felhasználásra szánja, más területeken is komolyan érdemes velük számolni. Az asztali környezetben talán a PandaBoard Platform a legismertebb, mely a hardver szempontjából igen fejletnek számít, hiszen egy Texas Instruments OMAP4430-as SoC dolgozik rajta, amiről biztosan tudjuk, hogy képes lesz futtatni a Windows 8-at. Ez a termék azonban az elmúlt év őszén 174 dolláros áron startolt, ami a hagyományos PC-s szinthez képest nem drága, de az érkező Raspberry Pi platform ennél sokkal olcsóbb lesz.

A Raspberry Pi lényegében egy nagyon apró ARM-os PC, amin a számításokat egy Broadcom BCM2835 jelzésű SoC látja majd el. Erről a lapkáról túl sokat nem lehet tudni, de annyi pletyka már van róla, hogy ARM11-es processzormagot tartalmaz, mely feltételezhetően 700 MHz-en üzemel, továbbá az IGP-je állítólag meglehetősen fejlett, így támogatja az OpenGL ES 2.0-t és a Full HD-s videók gyorsítását. A Windows 8 esetében még nem tudjuk a pontos specifikációkat az ARM-os lapkák támogatását illetően, és a fejlesztők is elsősorban a Linuxra koncentrálnak, így a Raspberry Pi esetében egyelőre a Windows 8 támogatásáról nincs semmilyen biztos információ.

A rendszer előzetes verziója már működik, és egy Debian Linux fut rajta. A tervezőkről érdemes tudni, hogy saját bevallásuk szerint imádnak játszani, és nem voltak restek ráengedni a masinára a Quake 3 Arena című játékprogramot. Természetesen nem mondható el, hogy új játékról van szó, hiszen a program több mint 10 éves, de egy elképesztően alacsony fogyasztású mobil platform számára még ez is megterhelő. A videóban a program nem fut tökéletesen, viszont meg kell jegyezni, hogy a játék grafikai részletessége az elérhető maximális volt 1920x1080 pixeles felbontás és négyszeres élsimítás mellett. Természetesen a felbontás csökkentésével és az élsimítás kikapcsolásával elérhető lehet a játszható szint, ugyanakkor ne feledjük, hogy erre a teljesítményre a Raspberry Pi úgy volt képes, hogy nagyjából 1 wattot fogyasztott, és a tervezők szerint a végleges termék 25 dolláros áron érkezik, ami tényleg kimeríti az extrém olcsó PC fogalmát.

A Raspberry Pi koncepciója annyira érdekes, hogy felkerestük a tervezőket, így pár extra információval lettünk gazdagabbak. A termékhez használt lapka felépítéséről ők sem beszélnek, amit saját bevallásuk szerint azért nem tesznek meg, mert a Broadcom még nem mutatta be a fejlesztést, annyit viszont megerősítettek, hogy a BCM2835 jelzésű SoC dolgozik az alaplapon, de ennél többet a megjelenésig nem mondhatnak. A terveik szerint két verzió lesz a masinából, és a debütálást az ünnepi szezonra időzítik. Az alapmodell a Model A jelzést viseli, és a híreknek megfelelően 25 dollár lesz. Ezen a rendszeren található majd két darab USB 2.0-s port és egy HDMI aljzat, valamint egy 3,5 mm-s jack hangkimenet. A Model B verzió miden előbb felsorolt portot tartalmaz, továbbá lesz rajta egy 10/100-as Ethernet interfész is, és ezzel az ára 35 dollárra nő.

Raspberry Pi Raspberry Pi
Raspberry Pi [+]

Az adatok tárolására SD-kártya használható. A fejlesztők a Debian, a Fedora és az ArchLinux rendszereket fogják elsősorban támogatni, és a felhasználók dolgát is megkönnyítik, ugyanis olyan SD-kártyák is rendelhetőek, amelyekre valamelyik disztribúciót előre feltelepítették, így a Raspberry Pi azonnal használatba vehető. Később más disztribúciók támogatása is lehetséges, de egyelőre erről nem akartak nyilatkozni.

A termék áramellátását egy külső adapter biztosítja majd, de a rendszer négy darab AA elemmel is működik, ami elsősorban az OEM megrendelők számára lesz fontos tulajdonság. Az előzetes tervek szerint a Raspberry Pi forgalmazása globális szintű lesz, így bármelyik országba eljuthat. Remélhetőleg a hazai kereskedők olvassák ezeket a sorokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés