Hirdetés

RAM biznisz: Intel-támogatás az Elpidának

Az biztos, hogy nem ok nélküli az Intel lépése. Nem szokás ugyanis "poénból" 100 millió dollárt befektetni egy memóriagyártó cégbe, márpedig ezúttal így történt. Az Intel kereken 100 millió dollárt ruházott be a japán Elpidába, amely az NEC és a Hitachi közös vállalata. Az Intel és az Elpida emellett egy több évre szóló együttműködési megállapodást is kötött, melynek ütemtervében több új memóriachip-technika párhuzamos kifejlesztéséről is szó van.


Forrás: www.hartware.net

Az Intel a szép summáért részvényeket kap cserébe, ám ezek nem jogosítják fel szavazati joggal a processzorgyártót. Az Elpida a csinos kis összeget a 110 nm-nél kisebb félvezetőstruktúrák és a 300 mm-es ostyák gyártási eljárásainak kidolgozására fordítja. Az Intel döntése ugyanakkor nem meglepő, hiszen a japán társaság már bemutatta az 512-MBites DDR2-RAM-jait. Ezeket az Intel már minősítette is, az első DDR2-memóriákat támogató asztali- és szerver-chipsetek így már 2003 végére (reálisabban 2004 elejére) megjelenhetnek a piacon. A JEDEC pedig már a DDR3 szabványon dolgozik.

A folyamat nem újkeletű, hiszen a Rambus-chipsetek megjelenése előtt, 1999-ben az Intel már befektetett nagyobb összegeket memóriagyártó cégekbe. A Samsung Electronics később e területen piacvezető lett, de az Infineon és az Elpida még mindig készít RDRAM-okat, azonban a Micron például sohasem gyártott Rambus-memóriákat.

A Hartware.net német internetes oldal további információkkal szolgált. Egyrészt a 100 millió dollár csak egy része a szükséges pénzösszegnek, mivel az Elpida 3 ezerről 15 ezerre fogja növelni a legyártott ostyák számát, ami mindent összevetve közel 675 millió dollárba kerül majd. Minden bizonnyal a két anyavállalat, a NEC és a Hitachi is beszáll majd 80-80 millióval, ám ez ugye még mindig körülbelül csak a kétötöde a szükséges összegnek. A további háromötöd forrása még nem ismert.

Az első DDR2-RAM-ok órajele 533 MHz lesz. Ezt a sávszélességet először az Intel Grantsdale-chipsetje használja majd ki, amely mind a DDR-400-as, mind a DDR2-400/533-as memóriákhoz kétcsatornás RAM-vezérlőt kínál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés