Hirdetés

Minőségi, gyors RAM-ok végre itthon is

Sok negatívum ellenére, néhány dolog azért szerencsére határozott előrelépést mutat a magyar hardverpiacon. E piac "szürkeségével" csak hellyel-közzel tudják sikerrel felvenni a versenyt a hivatalos disztribúciók, pedig szinte nap mint nap hallunk újabb termékportfóliók honi megjelenéséről (aztán a nem is túl ritka csendes eltűnésekről már kevésbé értesülünk a nagy hírverések után). Persze a nemzetközi piac is néha ellenünk dolgozik, példa: amire kezdett itthon gyökeret verni a rendes három év garancia megadása a merevlemezekre, pont akkorra döntöttek úgy a HDD gyártók, hogy leszállítják a garanciaidőt egy évre (kivéve néhány prémiumsorozatot).

Most viszont láthatunk egy bíztató lépést, mégpedig a közeljövő egyik kiemelten fontos területén: megjelentek itthon is a minőségi memóriamodulok. Természetesen a Tesco Gazdaságos PC-kben továbbra sem ezeket fogjuk fellelni, de legalább meglesz a lehetőség, hogy akinek ez számít, hozzájuthasson a biztos minőséget jelentő, márkás gyártmányú memóriamodulokhoz.

A memória-ügy azért is kimemelten fontos manapság, mert eddig el lehetett egerészni több-kevesebb szerencsével az itthon kapható modulokkal is, legfeljebb kicsit válogatni és tájékozódni kellett, ha agresszívebb beállításokra képes, netalántán tuningolható memóriához szerettünk volna hozzájutni. Most viszont nyakunkon az Intel 800 MHz-es QPB-je, amit a kétcsatornás DDR400 is "ippeg" hogy ki tud szolgálni. És ez egy gyári beállítás, tuningról még nem is beszéltünk! Tehát alapból agresszív DDR400-as modulokra minimum szükség lesz, de méginkább kellenek majd a feljebb is életképes darabok a tuninghoz. Persze úgy néz ki a helyzet, hogy az új, 800-as FSB-t ismerő alaplapok képesek lesznek a RAM-ot a buszsebességnél lassabban is futtatni, de ekkor borul az FSB-RAM egyensúly, ami pedig gyári értéken megvan (6,4 GB/sec mindkét esetben). Tehát amíg lehet, a RAM-ot is húzni illik az FSB-vel, ami nem kis feladat lesz, hiszen a technológia határait már erősen feszegeti a DDR400 is - és a DDR-II pedig még sehol sincs.

A RAM-okkal kapcsolatban sok tévhit kering itthon, és sajnos legtöbb esetben a kereskedők sincsenek tisztában azzal, hogy mit is árulnak valójában (ez mondjuk nem csak a RAM-ra igaz). Mentségükre szóljon, hogy valószínűleg a beszerzési forrásaik sem a legprecízebb termékmegjelölésekkel dolgoznak, és még mindig nagy divatja van a "vegyük a legolcsóbbat" mozgalomnak. Így fordulhat elő, hogy egy gagyi DDR333 modult simán "lealáz" egy jobbfajta DDR266-os. Tehát megtanulhattuk már: nem pusztán a jelölt sebességindex a döntő, hanem az is szempont, hogy ezt milyen beállítások mellett tudja a modul teljesíteni. Leggyakrabban a CAS időzítést jelölik meg, ami fontos, bár vannak még további befolyásoló paraméterek is.

Azt is jó tudni, hogy egy memóriamodul nem attól lesz márkás, hogy "brand" chipekkel szerelik, hanem a modul attól márkás, hogy azt neves gyártó készíti. Egyrészt a számunkra egy esetleg teljesen ismeretlenül hangzó chipmárka is jelölheti például a világ második legnagyobb gyártóját (lásd a Nanya esetét, amikor azok először feltűntek a noname kategóriában az itthoni nagykerekben), másrészt a modul megépítésén is sok múlik, tehát pusztán a "brand" chip nem garancia a gyors modulra, ráadásul gyártónként is előfordulhat jobb és gyengébb chipfajta is. Azt tudjuk ajánlani, hogy akinek fontos a teljesítmény, mindenképp minőségi modulok után nézzen.

Örömünkre, most rögtön két nagy márka is megjelent újdonságaival az itthoni kínálatban: a Corsair XMS modulok 3 év garanciával az Expert Computernél szerepelnek, a Kingston HyperX RAM-okat - élettartam garanciával - pedig az Interboardnál láttuk. Áruk meglehetősen "húzós", akár a noname modulok duplája is esetenként, azonban cserébe garantált teljesítményt és minőséget, no és kiemelt garanciát kapunk. Jelenleg a leggyorsabb kivitel mindkettőből a PC3500-as jelzésű. Érdekesség, hogy a Corsair kínál kimondottan dual működésre belőtt modulpárokat is "TwinX" néven (ebből DDR400 a maximum jelenleg), míg a Kingstonból létezik "nem hiper" DDR333-as is, méghozzá brutálisan jó áron (kb. 20% felár a noname szinttel szemben), és ez szintén élettartam garanciával rendelkezik.

Hogy a két ultraminőségű márka közül melyik a gyorsabb, azt legfeljebb teszt után tudnánk megmondani, de valószínűleg egyikkel sem járunk rosszul, ha megvásároljuk.ű

UPDATE: Az Expertnél már TwinMOS RAM-ok is kaphatók 3 év garanciával. A legérdekesebb az, hogy a TwinMOS kínál egyedül DDR466-os modulokat (256 és 512 MB), ráadásul árban ezek odapörkölnek a "mezei" DDR434-es Kingston és Corsair daraboknak... Persze kérdés, hogy melyik milyen időzítések mellett teljesíti a speckóit. Mindenesetre örüljünk, hogy egyre javul a helyzet!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés