Hirdetés

Több tucat kódnév árulkodik az új generációs Radeonokról

Az új generációs AMD Radeon HD 7000 sorozat körül rengeteg pletyka szárnyal, melyek konkrétan kifejtik az érkező termékek képességeit, és a GPU kódnevét is leleplezik. Ezek az adatok azonban nem megbízhatóak, hiszen egyrészt nyilván nem az AMD-tól származnak, másrészt a kódnevek esetében is keverve vannak a mobil és az asztali megoldások. A vállalat a már elkészítette a 11.11-es béta drivert, mely csak novemberben jelenik meg, de a fejlesztők már elérhetik. A driver érdekessége, hogy lényegében az összes új generációs GPU-t kezeli, így lassan összeáll a kép, hogy a jövőben milyen kódnevekkel is találkozhatunk. A driver információs fájljában fellelhető érdekesebb bejegyzéseket az alábbi linken elérhető kép mutatja.

Az asztali piacon teljesen világos, hogy a termékek a Radeon HD 7000-es sorozatba tartoznak majd. A családnév szerint a Southern Islands megoldásokról beszélünk. Amit eddig tudni, hogy a legerősebb lapka Tahiti kódnéven fut, és biztosan az új generációs GCN architektúrára épül, vagyis cGPU-ról lesz szó. A vállalat folytatja a Sweet Spot stratégiát, így a New Zealand lényegében két darab Tahiti lapkára épül, így az abszolút csúcsot képviseli. A Lombok GPU-ról már nincs kódnév szerinti bejegyzés, ugyanis azt a terméket az AMD már elnevezte, és a belépőszintet fogja képviselni az asztali piacon. Az említett két lapka közötti űrt a Cape Verde és a Pitcairn kódnevű chipek töltik ki. A szigetek földrajzi méretéből kiindulva az előbbi lesz a nagyobb és ennek megfelelően gyorsabb megoldás, de erről nincs pontos technikai adat, így akár fordított felállás is lehetséges.

A mobil termékcsalád a London kódnevet viseli, és négy darab új generációs lapkát rejt. A legkisebb verzió a Thames lesz, ami minden bizonnyal a Lombok GPU mobil leszármazottja. A driverben már ez a termék is el van nevezve, így a kódnév már eltűnt. A belépőszint fölé érkezik a Chelsea GPU, míg efölé a Heathrow lapka kerül. Mindkét termék az asztali Cape Verde és Pitcairn kódnevű chipek leszármazottjai, természetesen nem feltétlenül ilyen sorrendben. A legerősebb mobil megoldás a Wimbledon lesz, mely a Tahiti mobilizált verziója. Az előző évekhez képest lényegében ezen a ponton változik az AMD stratégiája. Az elmúlt generációk során a vállalat a csúcs-GPU-nak számító Cypress és Cayman lapkákat csak asztali környezetben alkalmazta, de úgy néz ki, hogy ez most megváltozik, és a mobil masinák is megkapják a csúcstechnikát. A cég ezen a ponton a PowerTune technológiára épít, amivel még a méretesebb GPU-k fogyasztása is bepasszírozható 100 watt alá, míg a maximális teljesítményért a valós időben vezérelt magórajel felel.

A driverben feltűnik pár Evergreen és Manhattan szériás lapka is, melyek vélhetőleg csak egy új steppinget képviselnek, ami a fogyasztás csökkentésére koncentrál, de nem lesznek 28 nm-es csíkszélességre átültetve. Az információink szerint ezek a megoldások az abszolút belépőszintet képviselik, és elsősorban az Intel Cedar Trail platformjához készülnek. Itt lényegében az AMD egy lehetőséget használ ki, mivel a gyártók nagy része nem mer alapozni az új generációs Atom IGP-jére. Ez annak köszönhető, hogy a drivert egy olyan csapat írja hozzá, akiknek gyakorlatilag semmi tapasztalatuk nincs a Windows 7 WDDM felületével. Ez nagyon rizikós egy webes felhasználásra tervezett platformnál, ahol a processzormagok nem túl acélos teljesítménye miatt a grafikus mag jelenti a lényeges szempontot a termék használhatóságában. Érdekes lesz látni, hogy erre felfigyel-e az NVIDIA. Az előző generációs Atomhoz tervezett Ion 2 nem volt valami erőteljes termék, de a mostani helyzet teljesen más, ugyanis az új PowerVR IGP-vel még a stabil terméktámogatás is kérdéses a Windows 7 esetében. Ez esélyt ad egy új Ion bejelentésére, vagy szimplán egy extrém alacsony fogyasztású GeForce bevetésére, és valószínű, hogy a gyártók ezúttal élnének is a lehetőséggel, hiszen mindenképpen biztonságosabb egy olyan termékre építeni, amelyhez már évek óta kínál a gyártója WDDM felülettel kompatibilis drivert, azaz nem csak most ismerkedik a meghajtót író csapat a rendszer cseppet sem egyszerű felépítésével.

A béta Catalystban feltűnik a Trinity is, melyhez két kódnév kapcsolható. A teljes értékű grafikus mag a Devastator névre hallgat, és ennek a rendszernek lesz egy Lite verziója, ami pár shader tömb letiltásával születik meg. A butított verzió a Scrapper kódnevet viseli, és vélhetőleg arról van szó, ami a Llano APU-nál is megfigyelhető, vagyis feltételezhető, hogy további shader tömbök letiltása mellett az egyik ROP blokk is búcsúzik.

Szintén fellelhető még három érdekes kódnév. A Wrestler lényegében a Brazos platform IGP-je, így ez minden bizonnyal a tabletekbe készülő Brazos-T platformhoz tartozik, ám a Great Wall és a Summer Palace nevekről egyelőre semmi hír. Az előbbi valószínűleg a Trinity grafikus magjában alkalmazott architektúra kódneve, de erről semmilyen megerősítést nem tudtunk szerezni.

Tisztázva a kódnevek helyét remélhetőleg kevesebben hiszik majd el a különböző pletykákat, melyek konkrét adatokat mutatnak, de közben a GPU-k elnevezése nem stimmel. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a friss adatokat felhasználva nem készülnek jobb hamisítványok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés