Hirdetés

XDR2 memória lesz pár Radeon HD 7000-es kártyán?

Az idei évben már nem, de a következő év elején biztosan befut az első Radeon HD 7000-es asztali VGA. Az új generációs termék a kiszivárgott adatok szerint valamikor januárban lesz bevethető, amit az is alátámaszt, hogy a gyártók egy hete teljesen befejezték a Radeon HD 6900-as sorozat gyártását. A raktárkészlet valószínűleg december közepéig kitart, így fennakadásra senki sem számít, hiszen a karácsony után az eladások rendszerint nagyon visszaesnek. A Cayman GPU még kis mennyiségben készül, de csakis a FirePro termékek számára.

Az új generációs Radeon HD 7900-as sorozat esetében régóta az a hír járja, hogy a Tahiti kódnevű cGPU-ra épül, emellett nagyon sok pletyka került elő az XDR2 memória alkalmazásáról. A Rambus által kifejlesztett technológia nem újdonság, hiszen már 2008 végén bemutatták, de eddig nem nagyon terjedt a koncepció. Az XDR2 elsődleges ellenfele a GDDR5-nek, vagyis kifejezetten alkalmas a grafikus processzorok mellé. Problémát jelenet azonban, hogy nem egyszerű a rendszer implementálása, hiszen nagyon nehéz rá hatékony memóriavezérlőt építeni.

Az XDR2 egyfajta párhuzamos működésű memórialapka, amely órajelenként 16 bit információt képes továbbítani egyetlen vezetéken. A megfelelően magas sávszélesség eléréshez azonban számtalan trükköt kell bevetni. Ilyen például a micro-threading technológia, amely lehetővé teszi az egyszerre végrehajtott utasítások számának megnégyszerezését. Itt jönnek elő a vezérléssel kapcsolatos nehézségek, ugyanis egy hagyományos DRAM memória 8 darab bankot, vagyis jobban mondva 16 félbankot tartalmaz, melyek négy területre vannak osztva, és a vezérlésük szimmetrikus. Ez azt jelenti, hogy a vezérlő a memóriamag mindkét felén lefoglalja a szükséges erőforrásokat, míg a többi memóriaművelet egyszerűen várakozik. Az XDR2 ezt az elvet aszimmetrikus vezérléssel módosítja. A technológia négy területre osztja fel a memóriamagot, azaz négyszer négy bank jön létre, így pedig szimultán módon megcímezhető egy-egy bank. Az előnyök kézzel foghatóak, hiszen nagymértékben növelhető a teljes adatmozgás során a hasznos adatok aránya.

A hatékonyság mellett az XDR2 sebessége sem mindennapi. Egy 6 Gbps-os GDDR5 memória x32-es konfigurációban 24 GB/s-os tempóra képes, míg a Rambus technológiája leggyengébb x32-es kiépítésében is tud 25,2 GB/s-ot, míg 12,8 Gbps-os memóriákkal dolgozva a sávszélesség elérheti az 51,2 GB/s-ot is. Szintén az XDR2 előnye, hogy jóval kevesebb vezetéket igényel, hiszen 124 tűvel kerül fel egy memórialapka, szemben a GDDR5 170 tűjével. Ez egyszerűbb nyomtatott áramköri lapot eredményez, ami manapság fontos szempont a költséghatékonyság mellett. A fogyasztási mutatók is az XDR2-nek kedveznek, mivel ennél a technológiánál 1 Gbps 0,33 wattba kerül, szemben a GDDR5 esetében igényelt fél wattal.

Az XDR2 tehát félelmetesen gyors, és mindemellett a fogyasztás, valamint a fizikai implementáció költségei szempontjából is hatékony megoldás. A GDDR5-nél jelentősen jobb fedélzeti tár építhető belőle a VGA-k igényeit figyelembe véve, de gondolni kell a logikai implementálásra. Ez ugyanis kulcstényező a hatékony működés szempontjából.

Az AMD természetesen dönthet az XDR2 bevetése mellett, hiszen elméleti akadálya ennek nincs. Ráadásul a vállalat több éve licencel minden Rambus technológiát, így a háttérben már biztos zajlottak kísérletek az implementálással kapcsolatban, hiszen ne feledjük, hogy az XDR2 abszolút nem újdonság, csak egy nagyon nehezen beépíthető, és így alapvetően mostohán kezelt technológia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés