Hirdetés

Radeon HD 4770: viszik, mint a cukrot

Az AMD a múlt hónap végén jelentette be legújabb „népkártyáját”, melyről a tesztünkben is kiderült, hogy kiemelkedően jó ár/érték aránnyal rendelkezik. A világ első 40 nm-es grafikus processzorára építkező termék azonban a partnerek szerint túl olcsó, aminek köszönhetően a Radeon HD 4770 folyamatosan hiánycikk.

A gyártók véleménye alapján a Radeon HD 4770-re akkora a kereslet, hogy 10-15 dolláros áremeléssel is eladható lenne az összes legyártott kártya. Bár vélhetőleg az AMD is megbánta, hogy a 100 dolláros ársávban startoltatta a terméket, az ajánlott fogyasztói áron nem változtatnak, így a partnereknek is egységesen ehhez kell igazodniuk. Minden bizonnyal jól jönne az extra profit a vörösöknek, de a rendkívül nyomott áraknak stratégiai jelentőségük lehet, a kereskedők szerint ugyanis a Radeon HD 4770 ársávjában teljesen megállt az élet, és kvázi eladhatatlanok lettek a régebbi Radeon HD 4830 és GeForce 9800 GT modellek. A visszajelzések alapján a legtöbb vásárló inkább megvárja az új jövevény érkezését, minthogy egy öregebb, de hasonló teljesítményű Radeon vagy GeForce rendszert válasszon.


A világ egyetlen 40 nm-es grafikus processzora

A TSMC sincs a helyzet magaslatán

A TSMC ugyan gőzerővel dolgozik a 40 nm-es gyártósorok folyamatos fejlesztésén, de még mindig nagyon sok a hiba. Az AMD szerencséje, hogy viszonylag sok redundáns területet épített az RV740 lapkába, így a kihozatal már most felülmúlja a várakozásokat, a keresletet látva azonban ez nem elég. A problémát tovább árnyalja, hogy az RV740 egy nagyon kisméretű chip, így a későbbi nagyobb méretű termékek gyártási szempontból komoly veszélyben vannak. Ennek megfelelően a TSMC mérnökein hatalmas a nyomás, hiszen az év második felében már az AMD RV870 és az NVIDIA GT300 is terítékre kerül. Az eddigi információk szerint előbbi mérete 200, az utóbbié pedig 450 mm² lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés