Hirdetés

Computex 2009: 28, 32 és 45 nm-es waferek GlobalFoundries standján

A mai napon megkezdődött az idei Computex, ahol a legnagyobb gyárak mellett a GlobalFoundries bemutatta 28, 32 és 45 nm-es waferjeit. A nemrég megalakult gyártó 28 nm-en SRAM chipekkel, 32 nm-en SOI tesztlapkákkal, 45 nm-en pedig az AMD Istanbul kódnevű hatmagos processzoraival áll elő.


Fotó: PC Perspective

A vállalat a 45 nm-es AMD processzorokat a drezdai Fab 1 névre átkeresztelt gyár úgynevezett egyes moduljában gyártja, míg a kettes modul felel az AMD egyéb lapkáinak előállításáért, a partnerek megrendeléseiért, valamint az új gyártástechnológiák fejlesztéséért. A GlobalFoundries elmondása szerint 32 nm-es eljárással SOI (szilícium a szigetelőn), bulk és HKMG (High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródák) technológiájú lapkák is gyárthatók majd.


28, 32 és 45 nm-es wafer - Fotó: PC Perspective [+]

A gyártó tervei szerint a 32 nm-es SOI és bulk termékek gyártása a jövő év második felében kezdődhet meg, a HKMG technológiára épülő gyártósorok pedig valamivel később lesznek elérhetőek. Az AMD következő generációs processzorait már 32 nm-es csíkszélességen fogja készíteni, ám nem elképzelhetetlen, hogy a grafikus processzorok gyártásánál is a GlobalFoundries segítségét kérik. Utóbbi termékek azonban 28 nm-es eljárással fognak készülni, ami a második generációs HKMG technológiára, valamint a harmadik generációs immerziós litográfiára alapoz. Ezek tömeggyártása várhatóan 2011 elején kezdődhet meg.


28, 32 és 45 nm-es wafer - Fotó: PC Perspective [+]

Az elmúlt hetek információi szerint a konkurens TSMC 40 nm-es gyártósorai komoly problémákkal küszködnek, így számos vállalat felkereste a GlobalFoundries vezetőit az esetleges gyártópartneri viszonyról, amely akár a 40 nm-es eljárásra is vonatkozhat. A chipgyártó szerint azonban nem tudnak szolgálni 40 nm-es technológiával, amit azzal magyaráznak, hogy a jelen körülmények között nem fér bele a fejlesztés az ütemtervbe. Emellett az sem mellékes, hogy a TSMC jó eséllyel megoldja a gondokat, mire a GlobalFoundries elkészül a partnerek számára megfelelő 40 nm-es gyártósorokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés