Hirdetés

Az AMD visszaszerezte a leggyorsabb mobil VGA címét

Az NVIDIA szupertitkos projektjéről az elmúlt hónap legvégén hullott le a lepel. A GeForce GTX 580M sikeresen maga mögé utasította az év elején bemutatott Radeon HD 6970M-et, ami egy 960 aktív shader processzorral küzdő Barts GPU-t alkalmazott, a fogyasztása pedig 70 watt alatti értékre lett kalibrálva. Az NVIDIA új versenyzőjének a trónfosztáshoz ugyan ki kellett használnia az MXM 3.0b-s szabvány által engedett 100 wattos fogyasztási keretet, de ezt minden további nélkül meg lehet tenni, főleg akkor, ha az elsőség a cél. A GeForce GTX 580M királysága azonban nem tartott sokáig, mivel az AMD reagált az NVIDIA támadására, és gyorsan bevetette a Radeon HD 6990M-et, ami a termékkategória új bajnokának tekinthető.

Valószínűleg sokan az asztali Cayman GPU bevetésére számítanak, de a Radeon HD 6990M továbbra is Barts chippel dolgozik, ami a mobil piacon a Blackcomb kódnevet viseli. Az 1,7 milliárd tranzisztort tartalmazó GPU-ban 1120 shader processzor teljesít szolgálatot 56 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna, 32 blending és 128 Z mintavételező egység társaságában. A dedikált memória 256 bites buszon kapcsolódik a rendszerhez és 3,6 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR5 lapkákra épülhet. A magórajelet is megemelte az AMD, így most már 715 MHz-en ketyeg a rendszer. Az 1,6 TFLOPS-os számítási teljesítménnyel és 115,2 GB/s-os adatátviteli sebességgel megáldott új csúcsmodell legérdekesebb része azonban, hogy nem használja ki a szabvány adta 100 wattos keretet, és nem fogyaszt többet 85 wattnál. Az AMD már sokszor mondta, hogy a 100 wattos fogyasztás egy mobil GPU-nál túl sok, így lehetőség szerint nem szeretnék elérni.

A memória mennyisége jelenleg még kérdéses. Az AMD az új MXM modult jelenleg 1 GB memóriával szállítja, amit a vállalat azzal magyaráz, hogy a 2 GB-os fedélzeti tár nem hoz értékelhető teljesítménynövekedést, így elsősorban a költséghatékonyság mellett törnek lándzsát. Mindenesetre megjegyezték, hogy ha a megrendelők részéről lesz igény a 2 GB-os modellre, akkor minden további nélkül megoldható a termék megduplázott tárkapacitással történő értékesítése is. Sajnos még mindig él az a legenda a vásárlók fejében, hogy a több memória minden esetben valós gyorsulást hoz, így valószínűleg a notebookgyártók igénylik majd a 2 GB-os modellt, ahogy igényelték a Radeon HD 6970M esetében is.

Szintén érdekes a Blackcomb, vagy más néven a Barts GPU alkalmazása, hiszen a GeForce GTX 580M ellen a Cayman is bevethető lenne. A gyártási költségek tekintetében még megfelelő is, hiszen az AMD legnagyobb GPU-jának kiterjedése közel azonos az NVIDIA által alkalmazott GF114 méretével, miközben a Cayman PowerTune technológiája nagyon is hasznos lenne a mobil megoldások esetében. Az AMD-t felkerestük, hogy miért választottak a csúcsmodellhez mégis egy PowerTune nélküli GPU-t. A vállalat szóvivője elmondta, hogy a Radeon HD 6990M aktuális teljesítménye megoldható Cayman GPU-val is, de a Barts alkalmazásával a gyártási költségek nagyságrendekkel alacsonyabbak, aminek következtében hozzávetőleg 300 dollárral az NVIDIA ajánlata alá tudnak menni. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Radeon HD 6990M beépítésével nemcsak gyorsabb lesz az adott notebook a Geforce GTX 580M-hez képest, de számottevően olcsóbb is. Persze itt érdemes belekalkulálni, hogy azok a termékek, amelyekbe a Radeon HD 6990M nevez, eleve felsőkategóriás, többnyire 2000 dollárnál is drágább masinák. Az AMD azt is közölte, hogy a Cayman GPU PowerTune technológiája akkor előnyös, ha a termékekkel való kereskedés a chipek szigorú válogatása nélkül történik. A Radeon HD 6990M-hez használt GPU-kat a termikus paraméterek alapján válogatják, így még a Cayman lapka alkalmazása mellett sem lenne jobb a fogyasztás, miközben a termék árcédulája jelentősen megnőne.

Az NVIDIA tervei még ismeretlenek, de van hely egy GeForce GTX 590M számára, azonban a mobil piacon a 100 wattos fogyasztási határ kőbe vésett paraméter, mivel ennek túllépése ténylegesen instabil működést eredményez. Mindenesetre lehetséges még a jelenlegi GF114 lapkáknál is jobb GPU-kat válogatni, így elképzelhető egy válasz a Radeon HD 6990M-re. Az AMD teljesítményméréseiből kiindulva a mobil GF114-es lapka 700 MHz-es magórajel mellett megverheti az AMD új zászlóshajóját, de okvetlenül emelni kell a GPU-hoz társított GDDR5-ös memóriák 3 GHz-es effektív memória-órajelen is, ugyanis főleg ez fogja vissza a GeForce GTX 580M teljesítményét. Persze az NVIDIA ezzel sincs kibiztosítva, mivel az AMD még 15 wattos keretből gazdálkodhat, ha szükséges egy gyorsabb Radeon.

A hárommonitoros EyeFinity technológiát is támogató Radeon HD 6990M szállítása már megkezdődött, és az Alienware, a Clevo, valamint a Eurocom jelezte, hogy beépítik az új versenyzőt a termékeikbe. Az utóbbi vállalat még mobil CrossFire konfigurációt is kínál majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés