Hirdetés

Sokáig maradhatnak hiánycikkek az új Radeonok és GeForce-ok

A friss VGA-generáció startját igencsak transzparensen kezelő dániai kereskedő a Radeonok eladásait is nyilvánosságra hozza.

A dániai, Proshop nevű kereskedő október eleje óta lehet ismert a magyarok számára is, ugyanis a cég úgy döntött, hogy az új generációs GeForce-ok elérhetőségével kapcsolatos ellátási nehézségeket transzparensen fogják kezelni, így nyilvánosságra hozzák az eladási adataikat. Ez az oldal máig elérhető, és folyamatosan frissül.

Az új Radeonok startja sem volt ugyanakkor rózsás. Igaz persze, hogy még csak egy hét telt el a kiadásuk óta, viszont már most látszik, hogy az AMD hardvereiből is hiány lesz, így a Proshop úgy döntött, hogy a friss Radeonokra is elkészítik a saját kis transzparens kimutatásukat, ami az alábbi oldalon érhető el. Természetesen ezt is folyamatosan frissíteni fogják, illetve majd a Radeon RX 6900 XT is bekerül, de ennek a startja december 8-ra van időzítve.

(forrás: Proshop) [+]

Mindebből az látszik, hogy az új VGA-generáció kiadása finoman szólva sem sikerült megfelelően. Az NVIDIA korábban azt nyilatkozta, hogy a következő év elejéig biztosan nem oldódik meg a helyzet, a legutóbbi üzleti negyedévre vonatkozó konferenciájukon viszont már azt mondták, hogy még hónapokig elhúzódhat a probléma, mire kezelni tudják. Az AMD egyelőre nem nagyon reagál, mindössze annyit közölnek, hogy dolgoznak az ellátás javításán.

A problémát tetézi, hogy a Bitcoin árfolyama az elmúlt egy hónapban sokat nőtt, és ez a változás húzza magával a többi kriptovalutát is, vagyis egyre jobban megéri majd bányászni, ami megnövelheti az igényt az új generációs VGA-kra vonatkozóan. Persze ezen a területen a friss Radeon sorozat elég gyengén teljesít, de az Ampere architektúrára épülő GeForce-ok láthatóan jól érzik magukat az Ethash algoritmus mellett, ami a népszerű Ethereum kriptovaluta esetében fontos tényező. Ráadásul a VGA-gyártók számára jóval egyszerűbb a járvány miatt költségessé vált logisztika nehézségei helyett azt választani, hogy eladják a legyártott hardverek zömét a bányászfarmoknak. Ezen egyszerűen nagyobb lesz a hasznuk, hiszen egy-egy ilyen farm irtózatos mennyiségben vásárol, ráadásul a jó részük eleve Kínában található, kvázi közel a gyárakhoz, így a gyártóknak nem kell a kisebb szállítmányok célba juttatásához drága, de gyors transzportra költeni.

A legnagyobb gond, hogy az ellátással kapcsolatban felmerülő kérdésekre igazából senki sem tudja a választ. Ha szerencséje van a piacnak, akkor talán tavaszra megoldódik a helyzet, de nem kizárt, hogy még akkor is lesznek problémák.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés