Hirdetés

Négymagos SoC-okat kínál a belépőszintre a Qualcomm

A Qualcomm Snapdragon S4 termékcsalád elsősorban a négy darab Krait kódnevű magot alkalmazó lapkáról híres, de ez a termék elég drága, így csak a felsőkategóriás okostelefonokban vagy tabletekben jut szerephez. A vállalat azonban úgy gondolta, hogy a négy mag a belépőszintnek is jár, így megalkották a Play sorozatú MSM8225Q és MSM8625Q lapkákat, amelyek 45 nm-es gyártástechnológián készülnek, és elképesztően energiahatékony feldolgozásra képesek.

A termékek alapvetően az integrált modemben különböznek. Az MSM8625Q tartalmaz multimode CDMA/UMTS modemet is, míg az MSM8225Q jelzésű megoldás esetében be kell érni az UMTS-sel. Más szempontok szerint mindkét SoC tartalmaz négy darab ARM Cortex-A5-ös processzormagot, mely az ARMv7-es megoldások közül a leggyengébb, de a legkevesebbet is fogyasztja. Az L2 gyorsítótár sajnos teljesen lemarad, ami nyilván azzal hozható összefüggésbe, hogy a Cortex-A5 nem támogat efféle tárat, de legalább az órajel 1-1,2 GHz között alakul, ami a belépőszinten így is jó teljesítményt hozhat, pláne négy maggal számolva. Az integrált grafikus vezérlő szerepét egy Adreno 203-as fejlesztés tölti be, ami az architektúra alapjait tekintve nem mondható a legújabbnak, de nem kérdés, hogy a megcélzott kategória igényeit ez is bőven kielégíti. A memóriavezérlő 32 bites egycsatornás megoldás, amelyhez LPDDR2 memória társítható.

Az MSM8225Q és MSM8625Q SoC-ok 1280x720 pixeles kijelzőket támogatnak, és megoldják a 720p-s videók enkódolását és dekódolását. Ezenkívül támogatják a 8 megapixeles kamerákat, illetve van beépített GPS, és a szokásos USB 2.0-s port kezelése is megoldott. Bluetooth, Wi-Fi és FM rádió beépítésére is van lehetőség külön lapkákkal, akár a Qualcommtól beszerezve. A termékek mintáit már rendelhetik az érdeklődők, így a rájuk épülő okostelefonok a következő év elején tűnhetnek fel.

Az Snapdragon S4 termékcsalád Play sorozatáról nem mondható el, hogy kifejezetten erős megoldások lennének, de tényleg nem szabad elfelejteni, hogy a belépőszint áll a célkeresztben, így igazán értékes alternatívák lehetnek, főleg az energiahatékonyságukat figyelembe véve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés