Hirdetés

A limitációk ellenére a szolgáltatók ráharaptak a Qualcomm mobil PC platformjára

Már 14 céggel kötött megállapotást a gyártó, így a hosszú üzemidőre képes megoldásaik még akár sikerre is vihetik.

A Qualcomm még az előző év végén engedte útjára a mobil PC platformját, amelyről korábban bővebben is írtunk. A linkelt hírben taglalva van az alapvető működés, így nem volt titok, hogy az emuláció a 32 bites x86-os alkalmazásokra működik, vagyis a 64 bites AMD64-es kódokat nem lehet futtatni ilyen formában. Azóta előkerült egy részletes dokumentáció a limitációkról, így a nyilvánvaló és korábban elismert korlátokon túl kiderült pár extra információ is.

ASUS NovaGo
ASUS NovaGo [+]

A Microsoft a Qualcomm platformján futó ARM-os Windows verzióra vonatkozóan elismerte, hogy többek között nem működik a Hyper-V, ami valószínűleg a célpiacon nem lesz túl nagy érvágás, ahogy az sem tűnik komoly gondnak, hogy a meghajtókat is natívan ARM utasításarchitektúrára kell írni. Utóbbiból akkor lehetne probléma, ha a gyártók gépei nagyon eltérnének, de a helyzet az, hogy egyelőre rendkívül egységes a platform, nem beszélve arról, hogy minden esetben előre összeszerelt konfigurációkról beszélünk, amelyek az összes fontos szolgáltatással fel vannak szerelve.

HP ENVY x2
HP ENVY x2 [+]

Sokkal kellemetlenebb pár, korábban nem említett limitáció, kiemelve bizonyos alkalmazások futtathatatlanságát. Ha egy program módosítja a Windows felhasználói interfészét, esetleg megváltoztatja a karakterbeviteli módokat, akkor nem képes futni az ARM-os rendszereken, illetve a kisegítő megoldások, valamint a felhős tárhelyalkalmazások sem érhetők el. Szerencsére nincs katasztrófa, csupán újra kell fordítani a programokat ARM-ra, és utána már működni is fognak.

Végül a grafikus API-k szempontjából a DirectX 9, 10, 11 és 12 platformokra írt alkalmazások futtathatók, tehát az OpenGL és a Vulkan kiesik, ahogy a korábbi DirectX verziók is.

Lenovo Miix 630
Lenovo Miix 630 [+]

A fentiek ellenére az érdeklődésre nem lehet panasz. A Qualcomm már 14 szolgáltatóval egyezett meg, hogy forgalmazzák az LTE modemmel rendelkező, hosszú üzemidőre képes mobil PC-iket. Név szerint a China Telecom, a TIM, az EE, a Sprint, a Verizon, a T-Mobile, az AT&T, a Swisscom, a Telefónica, a Cubic, a Deutsche Telekom, a Transatel, a CMCC és a Telstra állt be a sorba.

A megjelenés függ a partnerektől is, elvégre a konkrét végtermékeket a Lenovo, a HP és az ASUS kínálja majd, legalábbis eddig az említett trió ismerte el, hogy érdeklődik az új platform iránt. Annyit viszont már tudni, hogy a tényleges elérhetőségre az év első felében van kilátás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés