Hirdetés

48 processzormaggal támadja a szerverpiacot a Qualcomm

A Centriq 2400 egy második generációs fejlesztésnek számít, mivel a Centriq 1400-at csak tesztelési célból adta ki a cég.

A Qualcomm bejelentette, hogy már szállítják a Centriq 2400 jelzésű szerverprocesszorokat, amelyek a vállalat első, ténylegesen is megjelenő megoldásai a szerverpiac számára. Mint ismeretes a cég korábban már készített 24 processzormagot használó, ARMv8-A architektúrára épülő prototípust, aminek a neve Centriq 1400 volt, de ez sosem került kereskedelmi forgalomba, mivel a fő célja a szoftveres háttér kiépítése volt.

A Centriq 2400 tehát egy második generációs fejlesztés, és ez már ténylegesen is kapható. Az új modell lényegében semmiben sem hasonlít az elődre. Teljesen új, Falkor kódnevű, ARMv8-A architektúrára épülő processzormagokból épül fel, aminek semmi köze Centriq 1400 Hydra kódnevű magjaira. Utóbbi tehát kereskedelmi szinten nem is létezett, és nem is fog létezni soha. Az újabb Falkor magról sajnos nagyon kevés részletet árult el a cég. Annyit tudni, hogy a Centriq 2400 egy tokozáson belül maximum 48 darab ilyen maggal dolgozhat, de a megfogalmazás kellően óvatos, vagyis bőven elképzelhető, hogy két darab 24 maggal rendelkező lapka van összetokozva.

Az egyéb paraméterek tekintetében sem volt bőbeszédű a cég, így nem tudni a gyorsítótárak méreteit, illetve a memóriacsatornák számát sem. Az viszont publikus, hogy 10 nm-es gyártástechnológiával készül az újdonság, de a bérgyártó kiléte ismeretlen.

A Qualcomm az elérhetőség szempontjából annyit mondott, hogy a hivatalos startot megtörtént, vagyis a Centriq 2400 gyakorlatilag egy elérhető termék, annak ellenére, hogy a konkrét modellek specifikációi nem nyilvánosak. A vállalat kínál egy 1U magas szervert is a friss processzorra, ami jó döntés, ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy nagyobb mennyiségben csak a következő év második felében kezdik el szállítani. Sok függ majd az ártól, amit szintén nem árult el a cég, de jelezték, hogy a megcélzott szegmensekben olcsó alternatívát szeretnének kínálni a versenyhelyzet kialakítása érdekében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés