Hirdetés

A pletykákkal ellentétben nem jön új Polaris revízió, legalábbis nem most

A média csak nem érti az AVFS működését, ezért híreznek frissítésekről, de valójában egyszerűbb dolog történik.

A WCCFtech az elmúlt héten megszellőztette, majd több média is átvette, hogy új Polaris revíziók vannak úton 50%-kal jobb teljesítmény/fogyasztás aránnyal, amit arra alapoznak, hogy a beágyazott piacra szánt új generációs Radeonok fogyasztása lényegesen kisebb, mint az asztali verzióké.

Mi tagadás ezek az információk publikusak, és valóban azt láthatja az érdeklődő, hogy a 150 wattos TDP kerettel rendelkező Radeon RX 480 paramétereit az Embedded Radeon E9550 95 watt alatt hozza, míg a 75 wattos TDP kerettel dolgozó Radeon RX 460 specifikációival megegyező Embedded Radeon E9260 50 watt alatt fogyaszt. Persze megemlíthető, hogy az Radeon RX 480 memóriája 7 GHz-nél nagyobb effektív órajelen ketyeg, de az elemzés szempontjából ez most lényegtelen.

A fentiekből világosan látszik, hogy itt nem tiszta minden, hiszen hogyan is lenne képes ugyanaz a GPU ugyanarra 50%-kal kisebb fogyasztással? Az eddigi tapasztalatokra építve azt lehet mondani, hogy biztos új revízióról van szó, de a valóságban sokkal egyszerűbb a helyzet, persze csakis akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az AMD már nem dinamikus, hanem adaptív feszültségskálázást használ. Utóbbit régóta komoly kutatás övezi a teljes iparágon belül, hiszen egyfajta Szent Grálnak tekinthető, ha egy lapkából minden apró megahertz kipréselhető az adott környezeti viszonyokhoz igazodva. Ez azért jó, mert így csak egy magas, de még stabil turbó órajelet kell megadni a paraméterezésnél és a hardver lekezel minden további problémát, figyelembe véve azt is, hogy milyen környezetben fog működni. Az adaptív feszültségskálázás az előnyei mellett persze rendelkezik egy rendkívül nagy hátránnyal, mégpedig azzal, hogy pokolian nehéz a rendszert kialakítani, és azt sem látjuk, hogy minden cég a bevetésére törekedne. Ugyanakkor az AMD-nek a hátrány már mindegy, ezzel a résszel az elmúlt fél évtizedben birkóztak meg.

A WattMan modulon belül megtalálható a Power Limit beállítás
A WattMan modulon belül megtalálható a Power Limit beállítás [+]

Az adaptív feszültségskálázás a fentiek miatt képes olyan dolgot biztosítani az AMD-nek, hogy egy adott lapkát ugyanolyan PowerTune órajellel, de 50%-kal alacsonyabb TDP kerettel szállítsanak. Ez számukra csak paraméterezés, a hardver úgyis lekezel minden nehézséget. Nincs tehát új lapkarevízió, egyszerűen csak eltérő paraméter. Sőt, eláruljuk azt is, hogy ez a trükk otthon is alkalmazható. Az asztali Radeon RX 460, 470 és 480 tulajdonosok hozzáférhetnek a Radeon Software vezérlőpultjában a WattMan modulhoz, és a Power Limit beállításhoz alkalmazni lehet a -50%-os paraméterezést. Tulajdonképpen az AMD is ugyanezt csinálja, azzal a különbséggel, hogy a cég ezt a BIOS-ba konkrét számmal írja be, de a -50%-os beállítás nagyjából 50%-kal csökkenti az adott asztali Radeon VGA TDP fogyasztását. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy így a Radeon RX 480 és 460 teljesítmény/fogyasztás aránya pontosan meg fog egyezni a Embedded Radeon E9550 és E9260 megoldások hasonló mutatójával, de elég közel lesznek az értékek.

Gyorsan megjegyezzük, hogy ugyanezt a trükköt alkalmazza az AMD a Polaris családba tartozó mobil Radeonoknál is, még mielőtt ezek a termékek szolgáltatnák az új "bizonyítékot" az új revízióra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés