A PROHARDVER! történelme, 2. rész

Kifejezetten hangsúlyoztuk legutóbb, hogy nem nosztalgiablogot szeretnénk, lesz történelmi áttekintés és jópofa backstage információk garmadája, de a blog legalább annyira a jelennel és a potenciális jövővel is foglalkozni akar. Ehhez képest természetesen szinte azonnal a visszatekintés folytatását követeltétek, mi meg kik vagyunk, hogy ellenálljunk..?

Nem könnyű egyébként tíz év távlatából pontosan felidézni a dátumokat, történéseket, úgyhogy egyrészt előre is szori, ha ez nem sikerül maradéktalanul, másrészt egy füst alatt egy "civil kezdeményezést" is bejelentenék: bárki, akinek köze volt "házigazdai/moderátori/szervezői/hívői" oldalról a Prohardverhez az elmúlt tíz évben és van egy (vagy több) olyan emléke, amit szívesen közzé tenne, jelentkezzen nálam, beszéljük meg és tegyük közzé.

Az egész "Prohardver-sztori" (ha van ilyen egyáltalán...) számos kanyarhoz, állomáshoz, eseményhez és személyhez kötődik, és mivel anno sem volt könnyebb meló mint most, jópáran vannak, akik ma már nem a PH! színeiben koptatják a billentyűzetet, ugyanakkor nélkülük sosem lehettünk volna azok, akik ma vagyunk (lassú, tohonya, corporate bunkók ;)).

Legutóbb ott tartottunk, hogy két lelkes srác elkezdett webszájtosat játszani. A játék szó persze utólagos túlzás, akkor inkább vér izzadásának éltük meg (az is volt)... ám mai szemmel nézve már kevésbé lehetnénk büszkék, illetve lenne bármi esélyünk az azóta nagyon sokat érett hazai online világban. Az első, őszintén amatőr korszakunk  nagyjából két évig tartott, és az igazi változást 2002. őszén az Indexszel kötött megállapodásunk hozta... ám egyelőre koncentráljunk  ezen két évre!

Az eredeti név (miként a legtöbb későbbi site nevünk) keopsz találmánya volt, a(z angolul helytelen) Plus a bit knowledge rövidítése, azaz PLUSABIT. Összesen négy weboldal készült a PLUSABIT égisze alatt, ebből kettőt már bemutattunk előző bejegyzésünkben, a másik kettőt pedig most fogjuk, az egyszerűség kedvéért összefogva az első kettővel.

Technikai információ: ezek a régi site-jaink, komplett kóddal és mindennel, ahogy per pillanat az én gépemen megtalálhatóak. Magyarán teljes weboldalak, nem csak egy kép a címlapról. Az aktuális PH! szerverre különböző okok miatt nem tudom feltölteni őket, így jobb híján a http://img.prohardver.hu szerverünk kapta a nemes feladatot. Igen, ez egy olyan szerver, ami jópár banner reklámunkat is kiszolgálta/-ja, ezért páran letiltottátok az elérését. Egyrészt, nekem kötelességem ezúton is egy virtuális seggberúgást tolmácsolnom ezért :), másrészt, ha esetleg nem jönnének be a weboldalak, első körben itt keresd a hiba okát és megoldását.

A négy PLUSABIT


A legelső lépések: PLUSABIT v1 -- KATTINTS A TELJES SITE-ÉRT!


Őszintén hittük, hogy megszépültünk: PLUSABIT v2 -- KATTINTS A TELJES SITE-ÉRT!


A rózsaszín férfias: PLUSABIT v3 -- KATTINTS A TELJES SITE-ÉRT!

Az utolsó PLUSABIT portál megidézése előtt álljunk meg egy picit! Az előző három oldal alapvetően statikus html lapokból állt, melyet nulla, azaz nulla html tudással lapátoltam össze, leginkább Frontpage-ben, majd később Dreamweaverben. Biztos ciki, de ez van, amikor keopsz megrohant egy hardveres weboldal ötletével, azt sem tudtam, mi az az Internet. Tényleg. Hardcore assembly-s programozó hekker hívő voltam, a DOS/4GW protected mode DOS extender egy variánsán dolgoztam, először Roar386 majd végül BÖBE kernel néven. Azért BÖBE amúgy, mert volt egy ilyen nevű, számomra igen fontos leány az évfolyamomban, akivel többször kerülgettük egymást a gimnázium négy évében, és hát ballagásra ezen kerülgetésnek épp a rosszabbik felén voltam.

Szerelmi bánatban hatékony az igazi kóder, az a kernel a mai napig életem legnagyobb szabású munkája talán, és igazából kellően jó is volt (lehetett volna) ahhoz, hogy labdába rúgjon, ám mire elkészültem, Billék is így tettek a Windows 95-tel, amely az összes ilyen 32 bites protected mode kernelt / DOS extendert egy csapásra feleslegessé tette. Bukó. Másfél megabájtnyi ASM kód ment a kukába, komplett protected mode - real mode switchek, IRQ és BIOS kezelés, VCPI host, DPMI host, 32 protected mode, virtuális memóriakezelés és igen, multitasking.

A kód egyébként annyira kuka, hogy egy későbbi vinyóhalálom alkalmából végleg megsemmisült. Legalább tudjátok, jobb híján miért kezdtem el PHP-t programozni... ;]

Elkanyarodtunk. Szóval az utolsó PLUSABIT. Itt már volt fórum. Adatbázis backend még nem, fájlokba dolgoztam, de már ekkor úgy lett megcsinálva a rendszer, hogy rendes SQL select parancsokhoz hasonlóan kérje le az adatokat, pont azért, hogy később a fájlokat adatbázisra lehessen cserélni (az ok prózai: SQL-t sem használtam még soha, és elsőre így volt gyorsabb, menet közben szándékoztam beletanulni). A fórum még most is működne, de valami azt súgja, hogy a jelenlegi látogatottság mellett hamar meghalna a fájl-alapú rendszer, úgyhogy az egyszerűség kedvéért a regisztrációt és a hozzászólás lehetőségét letiltottam. Enjoy!


Avantgarde: PLUSABIT v4 -- KATTINTS A TELJES SITE-ÉRT!

Az arculat Boty bűne, két másik műegyetemista évfolyamtársammal (H'actor és Bazsy) a harmadik Plusabit idején  (még mindig az első évben vagyunk kb...) csatlakoztak hozzánk, lelkesen, világot megváltó tervekkel. Boty-t (akkoriban legalábbis) érdekelte a grafika, így itt is és a következő frissülésnél is ő bábáskodott az arculat felett. Hírszerkesztő "csapatunk" (idáig nagyjából én voltam az egyszemélyes hírszerkesztő hadtest, míg keopsz főleg a tesztekre fókuszált) is bővült, a szintén BME-s Nypee személyével, karib pedig változatlanul tolta a játékvezérlőket. Ezek a srácok egyébként ma már mind komoly emberek, minimum államtitkárok. :)

Következő portálunk már RiO névre hallgatott, mint RiO informatika Online, és végre egy teljes értékű portálmotort kapott. Igen, ő volt a RI/OS R1, úgy mint RiO Input-Output System. Relatíve jól sikerülhetett, hiszen a mai napig ezt a CMS-t használjuk. (ez értelemszerűen költői túlzás, többször is nulláról újra lett írva, a most aktuális R5 verzió is... de olyan jól hangzik!)

Ez azonban már egy másik történet, amit már csak azért sem lesz könnyű felidézni/feltámasztani, mert valamiféle teljes szerverkörnyezetet kéne biztosítani hozzá, amire talán az img.prohardver.hu sem képes. Mivel nagy munka lesz, ezért a biztonság kedvéért még bele sem kezdtem...

Azóta történt

Előzmények

  • PH!-sok, szevasztok!

    Hamarosan tíz éves lesz a Prohardver, ennek apropóján szerkesztőségi blogot indítunk. Fókuszban a múlt, jelen és a jövő.