Hirdetés

Blade szerverek Cell processzorral is

A szerverek esetében az utóbbi években a teljesítmény mellett ennek a fizikai mérethez való aránya is fontos tényezővé vált; elsősorban az adatközpontok fejlődése hajtja a gyártókat a mind nagyobb teljesítménysűrűségű rendszerek felé. Az IDC adatai szerint 2000-ben ugrottak meg a rackbe építhető szerverek eladásai, és piaci részesedésük mára jócskán meghaladja a hagyományos házakba szerelt szerverek arányát. Az előrejelzések szerint e két formátum egymáshoz viszonyított forgalma a következő egy-két évben nem fog alapvetően változni, a szerverpiac növekedésének egy harmadik típus, a blade szerver lesz az igazi haszonélvezője. Blade-ek nagyobb arányban 2003 óta vannak jelen a piacon, 2007-re azonban már a torta negyedénél is nagyobb szeletet fognak birtokolni.


BladeCenter H

A trend ismeretében nem meglepő, hogy az IBM tegnap új, a korábbi megoldásoknál több esetben jelentős mértékben nagyobb számítási kapacitású blade rendszereket mutatott be. A BladeCenter H család talán legfigyelemreméltóbb újdonsága a Cell Broadband Engine néven ismert processzorok köré épülő blade, melyhez hasonlót nemrég a Mercury Computer Systems jelentett be. Amíg azonban a Mercury terméke fejlesztési-tesztelési célokra már elérhető, az IBM csak a harmadik negyedév folyamán dobja piacra saját rendszerét – akkor viszont már nem teszteszközként, hanem éles üzemre szánt szerverként.


Blade Cell processzorral

Új a kétmagos PowerPC 970MP processzorra alapozó BladeCenter JS21 is, melyben a hasonló termékek közül elsőként érhető el virtualizációs funkció. A JS21 márciustól rendelhető 2500 dolláros kezdőáron. A BladeCenter HS20 kétmagos, alacsony üzemfeszültségű Intel Xeon processzorokra alapoz, és a gyártó szerint különösen jó számítási kapacitás-fogyasztás arányával tűnik ki. A rendszer áprilisban kerül piacra 1750 dolláros kezdőáron.

Maga a BladeCenter H chassis az Advanced Management Module vezérlővel együtt 3850 dollártól szerezhető be márciustól. Az adatátvitelt a Cisco új InfiniBand switchmodulja szolgálja, mely elődjénél mintegy négyszer gyorsabb. Az új termékek System i5 eszközökkel való integrációját az IBM ez év közepére ígéri.

Az IBM egyúttal bejelentette a blade rendszerekkel kapcsolatos fejlesztések fórumául szolgáló Blade.org szervezet megalakulását, melynek a nagyvállalati technológiákban érdekelt legjelentősebb hardvergyártók és szoftverfejlesztők a tagjai.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés