Packard Bell Easynote TV44 notebook - lüktető élet az alsóházban

Nincs könnyű helyzetben a Packard Bell, hiszen nem könnyű belépő szintre notebookot tervezni, noha a TV széria a Packard Bell berkein belül nem teljesen az legalsó szinten helyezkedik el, de lényegében véve a TV44 egy alsóbb kategóriás 15,6"-es laptop. Talán pont ezért még nehezebb dolga van, hiszen egy bizonyos árért cserébe a felhasználók már többre vágynak, ráadásul a konkurencia sem tétlenkedik ebben a kategóriában.


[+]

Mindenesetre aki olcsó notebookot keres, jobb ha nem vágyik túl sok extrára, noha ezekben a notebookokban is megvan szinte minden, amire általában a mindennapok során szükség lehet, legyen szó optikai meghajtóról, kártyaolvasóról vagy éppen webkameráról, sőt a Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi sem idegen tőlük. A lényeg a felszereltségen felül az árazáson van, ezért kezdjük ezzel: a szóban forgó Packard Bell TV44 sorozat linuxos tagja bruttó 105 000 forintba kerül, ha ugyanezt Windows 7 Home Premium 64 bites operációs rendszerrel akarjuk megvenni, akkor 120 000 forintot kell a kasszánál hagyni.


[+]

Ezért az árért általában valamilyen alsókategóriás processzort osztogatnak, ami jelen esetben az Intel Pentium B970 ha a linuxos PB gép mellett döntünk, és B960 ha Windows operációs rendszerrel kérjük – ezt a két dolgot leszámítva nincs más különbség a két konfiguráció között; kapunk még 4 GB DDR3 memóriát és egy 500 GB-os merevlemezt. Ha ennél picit többre vágyunk, például Core i3-2370M CPU-ra, akkor bizony jobban a zsebünkbe kell nyúlni, Windows 7-tel ugyanis ez már 125 000 Ft-ba kerül, de inkább térjünk vissza az olcsóbb modellekhez.


[+]

A Pentium B960 teljesítménye nem kiugró, lévén hogy egy butított kétmagos Core i processzorról van szó, így az IGP-vel karöltve nem lesz belőle játékgép, de internetezni, videót nézni, szöveget és weboldalt szerkeszteni, casual játékokat tolni viszont bőségesen elegendő ez a teljesítményszint is. Egy alsókategóriás NVIDIA vagy AMD vezérlő sem segítene ezen a helyzeten, csak feleslegesen növelné a gép árát, márpedig a cél éppen ennek az ellenkezője. Ami a külsőt illeti, 100 000 forintért nem kapunk Ultrabookot, de a TV44 külseje vállalható; hófehér, halvány bambuszmintás borításával meg lehet barátkozni, a billentyűket körülvevő kék színű alumínium betét már-már elegáns, viszont nem könnyű, nem vékony és nem is kicsi, de legalább masszív. A nagy méretben elfért egy átlagos hűtés is, ezért a TV44 csendben teszi a dolgát, ha nem hajtjuk teljes terhelésen, akkor vélhetően hosszú távon sem lesz vele problémánk.


[+]

Igazából, ha helyén kezeljük a TV44-et, és nem várjuk, hogy 105 000 forintért olyan extrákat kapjunk, melyet csak a drágább notebookok tudnak, akkor nehéz ellenérveket felsorakoztatni ellene. Ebben az árkategóriában még az 1366x768-as kijelzőt sem lehet megszólni, ami egyébként sokkal drágább 15,6"-es gépekben is fellelhetünk. Az egyetlen negatívumként az 1 éves garanciaidő róható fel – a konkurencia nagy része már legalább 2 évet ad ebben a szegmensben is.

Ha nincs pénzünk vagy nem akarunk drágábban notebookot venni, akkor a Packard Bell Easynote TV44 egy olyan alternatíva, amit érdemes lehet megfontolni. De hogy ebben biztosak legyünk, a következő néhány alkalommal több ízben fogunk foglalkozni a TV44-essel: megmérjük a teljesítményét, az akku üzemidejét, a melegedést, megvizsgáljuk a kijelzőt stb. A tesztek végén pedig kiderül, hogy a valóságban milyen kompromisszumokat kell kötni, ha tényleg egy olcsó gép vásárlására adjuk a fejünket.

Azóta történt

Előzmények