Packard Bell EasyNote TE11: utolsó menet

Folytatjuk a már megkezdett, olcsó Packard Bell EasyNote TE11 notebook boncolgatását, melynek külsejének analizálásán és piaci pozíciójának firtatásán már átestünk. Adósak vagyunk viszont még pár méréssel, amire most sort kerítettünk, így most lássuk ezek eredményét!


[+]

A külső elemzésével kapcsolatosan megmértük a burkolat hőfokát (21°C-os szobában) és megvizsgáltuk a hűtést. Nos, utóbbiról annyit lehet elmondani, hogy terheletlen állapotban rendkívül halk. Terhelés alatt viszont hamar felpörög a ventilátor a maximumra, ilyenkor pedig jelentős szélzajjal terheli fülünket. Hőmérőnket elővéve alul, a processzor környékén 37°C-ot mértünk, a többi ponton 23-35°C közötti értékeket olvastunk le. A billentyűzet felőli oldalon kissé más volt a helyzet: a CPU környéke 30°C környékére melegedett fel, de a csuklótámasz végig 31-32°C-os volt, míg a többi mérési ponton 23-27°C közötti értékek voltak a jellemzőek.

A teljesítmény mérését a merevlemezzel kezdtük, bár ezen a téren nem érhet bennünket meglepetés, hiszen az 500 GB kapacitású, 5400 rpm-es Toshiba egység nem kínál extrákat.

A kijelzőről megírtuk már az ezt megelőző bejegyzésben, hogy felülete fényes, átmérője 15,6", felbontása pedig 1366x768. Természetesen a kategóriának megfelelően TN+film panellel dolgozik, ami már előre vetíti, hogy látószög tekintetében nem lesz világbajnok, de nem is vártuk tőle. Ellenben egy gyors méréssel kiderítettük a minimális és maximális fényerőt: előbbi 18, utóbbi pedig 223 cd/m². Ez azt jelenti, hogy sötétben kellőképpen le tudjuk venni a fényerőt, hogy ne bántsa a szemünket, azonban utóbbi érték a fényes felületet is figyelembe véve verőfényes napsütésben nem minden esetben lesz elegendő. A szokásos kalibrálást is elvégeztük, aminek eredménye összességében véve nem rossz, de a fekete túlságosan világos, ami a kontrasztarányt roppant mód lenyomja, ahogy azt tapasztalni szoktuk hasonló kijelzős notebookoknál.

A legérdekesebb információ egy hordozható gép kapcsán általában az akkumulátor üzemideje, ami az olcsó típusoknál mindig kritikus pont. Nos, szerencsére a TE11 esetében felesleges tartanunk ettől, ugyanis olvasós tesztünkben 7 órát mértünk, míg videózni is 4,5 óra állt a rendelkezésünkre. Teljes terhelésen ugyan kevésbé volt fickós tesztalanyunk (76 perc), de vélhetően ezt a képességét kevesen feszegetik majd. Az akkumulátor feltöltése mintegy 86 percet vett igénybe a mellékelt töltővel.

A TE sorozatú EasyNote kiépítéstől függően 100-150 000 forint körüli árával (2 év garanciával, ingyenes Windows 8 frissítéssel) egyértelműen a költséghatékonyság jegyében készült, és sok helyen a két-három évvel ezelőtti 15,6"-es notebookokat idézi. Extrákban nem bővelkedik, de amolyan internetezős otthoni mindenesként megállja a helyét egy szimpla irodai asztali gép helyett: és szükség esetén akár magunkkal is vihetjük egy másik szobába vagy egy-egy utazáshoz, de a mindennapi cipeléshez kissé már túlsúlyos.

Előzmények