Hirdetés

Beletörik az Intel bicskája az IDE-csatoló hirtelen száműzésébe

Az Intel fejlesztési törekvéseinek ellenszegülő gyártók miatt könnyen lehet, hogy hosszú évek múltán is fellelhetők lesznek az alaplapokon az évtizedes múltra visszatekintő IDE vagy párhuzamos ATA csatolók. Mivel a manapság kapható, modern optikai meghajtók túlnyomó része is ezt a csatolószabványt használja, elsietett lépésnek tűnhet az Intel részéről, hogy legújabb lapkakészletcsaládjából teljes egészében kihagyta a PATA vezérlést. A döntés negatív hatásai máris érezhetők: a jövő héten érkező Core 2 Duo processzorcsaládhoz egyelőre nem tudni milyen formában és mennyiségben lesznek majd elérhetők Broadwater chipsetre épülő alaplapok.

Egyes lapértesülések szerint az Intel az utolsó pillanatban próbál módosításokat eszközölni a P965 lapkakészlethez tartozó ICH8 déli híd felépítésében annak érdekében, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az mégis képes legyen kezelni a jelenleg piacon lévő CD- és DVD-olvasókat, -írókat. A pletykák szerint a gyártó nem tervezi újra az egész chipet (ez túl sok erőforrást emésztene fel), hanem egyik partnerére, a Marvellre támaszkodva igyekszik megoldani a problémát. A tervezőmérnökök állítólag gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Marvell egyik kombinált ATA-vezérlőjét kvázi hozzátoldják a chipsethez, ugyanakkor a hírek szerint ez a megoldás még korántsem tökéletes, hovatovább ezzel a rendszerrel máig nem sikerült elérni, hogy a PATA csatolószabványú optikai egységgel szerelt gép Windows vagy Linux bootlemezről elinduljon.

Az alaplapgyártók időközben tárt karokkal várják az új chipseteket, a Broadwater lapkakészletre épülő alaplapok tömeges gyártásának ugyanis már régen meg kellett volna kezdődnie, amennyiben a Core 2 Duo processzorok július 14-i premierjére nagyobb mennyiségben piacra kívánják őket dobni. A gyártóknak így most alapvetően két választásuk maradt; vagy a Core 2 Duóval kompatibilis 975X lapkakészletre épülő – PATA vezérlést a chipset szintjén tartalmazó – alaplapokat kínálnak a vásárlóknak, vagy olyan P965-ös modelleket, amelyek valamilyen külső PATA vezérlőt tartalmaznak. Feltéve, hogy az Intel már mennyiségben szállított ilyen lapkakészletet alaplapgyártó partnereinek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés