Hirdetés

Öszvérmegoldások az ASRock új alaplapján

Az ASRocknak megint sikerült érdekesen ötvözni az erős számítógépekre jellemző technológiákat az olcsó konfigurációkba való megoldásokkal. Új alaplapját a sokat sejtető 775XFire-eSATA2 néven dobta piacra. A lap az Intel 945PL chipsetje köré épül, amely a 945P butított változata: csak 533 és 800 MHz-es rendszerbusz-sebességet támogat, DDR2 memóriából pedig 4 helyett csupán 2 GB társítható mellé, ráadásul modulok sebessége hivatalosan 533 MHz-ben van maximalizálva. Ezekre a paraméterekre az ASRock lap sem cáfol rá, ne tévesszen meg senkit a négy memóriafoglalat.

Érdekes a bővítőaljzatok kialakítása. Az északi hídra csatlakozó PCI Express x16 foglalattól lejjebb látható az úgynevezett AGI Express aljzat. Ez négy PCI Express sávval kapcsolódik a déli hídra, és vagy PCI Express x16 videokártyák, vagy PCIe x4, illetve PCIe x1 helyekkel szolgáló interfészkártyák ültethetők bele. Csupán négy PCIe-vezetéke miatt nem mindegyik grafikus vezérlő hajlandó vele együttműködni, de a kompatibilis ATI-modellek akár CrossFire üzemmódban is munkára foghatók. További bővítmények számára egy PCIe x1 és három PCI aljzat áll rendelkezésre.

Az Intel ICH7R déli híd jóvoltából egy IDE-csatorna és négy (RAID 0, 1, 1+0 és 5 köteteket is vezérlő) Serial ATA II port szolgálja a tárolórendszert; egy másik kontroller révén két (SATA II sebességű) eSATA-csatlakozó is helyet kapott a hátsó I/O-panelen, ezek helyett a mögöttük található belső csatlakozók is használhatók. A hálózati interfész 10/100 Mbps sebességű, hangról a Realtek 5.1 csatornás ALC660 kodekje gondoskodik. FireWire csatolót nem kapott az ASRock új modellje.

Előzmények

Hirdetés