Ősszel érkezhet az új generációs Atom

Az Intel az Atom platformmal nagy sikereket ért el eddig, de az év elején a vállalat megkapta az első igazi pofont az AMD konkurens megoldásától. Az aktuális Pine Trail generáció multimédiás szempontból teljesen versenyképtelen az AMD Brazos ellenében, vagyis a Santa Clara-i óriáscégnek újítani kell. A partnerektől származó információk szerint idén ősszel érkezik a Cedar Trail platform, ami pont a multimédiás képességek szempontjából erősít.

Az új lapka a Cedarview kódnéven fut, és 32 nm-es gyártástechnológiával készül. A korábbi Atomok lelkéül szolgáló Bonnell processzormagot a Saltwell fogja váltani, amitől radikális újításokra nem kell számítani, de a ráncfelvarrás gyorsabb feldolgozást illetve magasabb elérhető órajelet tesz majd lehetővé. Az egycsatornás integrált memóriavezérlő a DDR3-as modulokat kezeli, azokon belül is az alacsony fogyasztású megoldások ajánlottak. A legfőbb változás lényegében az IGP-t éri, ami jelentős módosításon megy majd keresztül a jelenlegi GMA 3150-hez viszonyítva. A legfontosabb fejlesztés a hardveres dekódert érinti, vagyis a rendszer képes lesz a Full HD-s  Blu-ray videók gyorsítására, továbbá támogatni fogja a DirectX 10.1-es API-t. Szintén újítás lesz a flashanimációk gyorsításának lehetősége, továbbá nem lehetetlen a WebGL natív támogatása sem. Persze utóbbi jelenleg is kivitelezhető lenne, ha az Intel végre beépítené az OpenGL ES 2.0 kezelését a grafikus driverbe. A vezérlőhíd szerepét továbbra is az NM10-es lapka fogja ellátni, ami egyrészt megkönnyíti a gyártópartnereknek az átállást, ám sajnálatos módon a rendszer, egy külső vezérlő nélkül továbbra sem támogatja a 6 Gbps-os SATA felületet. Valószínűleg a Cedarview lapka lábkompatibilis lesz a jelenlegi platformmal, így nem kell újratervezni a jelenleg alkalmazott nyomtatott áramköröket.

A változások hatására az új Atom több helyen felzárkózik a Brazos platform mögé, de a DirectCompute 5.0, a DirectX 11 és az OpenCL 1.1 támogatásában az AMD továbbra is előnyben lesz. Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy 2012 elején már a 28 nm-es gyártástechnológián készülő Deccan platform lesz az ellenfél, ami négy darab Bobcat processzormagot és egy új generációs Radeon grafikus vezérlőt rejt.

Közvetett ellenfelekkel is számolni kell

Az új Atomnak az olcsóbb Fusion rendszereken kívül az ARM-os termékekkel is szembe kell nézni. A nemrég bemutatott Cortex-A15-ös processzormag már számít annyira erősnek, hogy egy netbookban feltűnjön, továbbá a Mali-T604-es és a PowerVR SGX554-es skálázható grafikus magokból egyre erősebb IGP építhető. Az utóbbi fejlesztés MP16-os, vagyis 16 magos kiépítésben már versenyképes az AMD Zacate lapkákban található Radeon HD 6310 ellen, vagyis a gyártók kellően erős ARM-os lapkát is építhetnek, ami mellé alkalmazható egy friss, netbookokhoz igazított Android operációs rendszer.

A netbookok piaca ugyan már nem számít slágernek, de a felmérések szerint idén 50 millió termék találhat gazdára, ami még mindig magas szám. Szintén az ARM-os netbookok mielőbbi bevetése mellett szól az érkező Windows 8 is, ami már telepíthető lesz e rendszerekre, így az a vállalat előnybe kerül, aki korábban elkezdi a berendezkedést az új lehetőségekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés