Hirdetés

Ütős ARM-os lapkák kerültek terítékre

A tabletek piaca még be sem indult, de máris érkezőben vannak az új generációs SoC-ok, amelyek az eddigieknél magasabb teljesítményt kínálnak majd, mindezt hasonló energiaigény mellett. A Texas Instruments az ötödik generációs OMAP platformon dolgozik, mely a hírek szerint pokolian gyors lesz. A vállalat az okostelefonokba OMAP5430-at szánja, míg az OMAP5432 tabletekben vagy más eszközökben kaphat helyet. Mindkét lapka 28 nm-es gyártástechnológiával készül majd, és két darab ARM Cortex-A15-ös processzormagot tartalmaznak, melyek 2 GHz-en is ketyeghetnek, valamint egy közös 2 MB-os másodszintű gyorsítótárból dolgoznak. Ezeket egészítik ki a Cortex-M4-es magok, melyekből szintén kettő lesz. Az utóbbi egységek feladata elsősorban a multimédiás folyamatok feldolgozása lesz.

Mindkét SoC-ban PowerVR SGX544-es grafikus vezérlő található MP konfigurációban, vagyis több grafikus mag lesz egymás mellé kötve, de arról nincs adat, hogy pontosan mennyi. Az Imagination Technologiestől licenszelt IGP egyébként támogatja az OpenGL ES 2.0-s, az EGL 1.3-as és az OpenVG 1.1-es API-t, továbbá képes a sztereó 3D képalkotásra, valamint az OpenCL 1.1-es platform kezelésére. A Full HD felbontású videók akadásoktól mentes lejátszása érdekében a lapkák rendelkeznek egy IVA-HD jelzésű hardveres dekódoló motorral.

Az új lapkák tartalmazzák SmartReflex 3 technológiát, mely az energiatakarékos működésért felel, emellett rendelkeznek az M-Shield névre keresztelt szolgáltatással is, ami az ARM TrustZone megoldásával kiegészítve a biztonsági funkciókért felel. A HD kamera kezelését az integrált ISP végezheti, mely a OMAP5430-ban 20, míg az OMAP5432-ben 24 megapixel feldolgozására képes. Természetesen a HDMI 1.4a-s interfész alapfelszereltség, emellett az OMAP5 számára az USB 3.0-s felület alkalmazása sem jelent megoldhatatlan akadályt. A két SoC a memóriakonfiguráció tekintetében jelentősen eltér. Az okostelefonokba készülő lapka LPDDR2-es lapkákat támogat, míg az erősebb verzió DDR3 vagy DDR3L memóriát használhat. A kommunikáció szempontjából a vállalat külső vezérlőket alkalmaz, vagyis megoldható a Wi-Fi adapterek, illetve a 4G-s modemek használata is.

A Texas Instruments az OMAP5 platform mintáit az év második felében kezdi meg szállítani, vagyis a tényleges termékek 2012 nyarán kerülhetnek a piacra.

Természetesen a konkurencia sem tétlenkedik. A Renesas az SH-Mobile APE5R jelzésű lapkát mutatja be a következő héten esedékes Mobile World Congress alkalmával. A SoC két darab ARM Cortex-A9-es processzormagot használ, amelyek 1,2 GHz-es tempó mellett üzemelhetnek. Gyakorlatilag a fejlesztés ebből a szempontból nem nyújt többet a jelenleg elérhető konkurenseknél, ám a valós erő az integrált grafikus vezérlőbe szorult. A vállalat egy PowerVR SGX MP konfiguráció alkalmazása mellett döntött. Sajnos a magok száma és azok pontos típusa nem ismert, de még a legrosszabb forgatókönyv esetén is meglehetősen magas lesz a lapka grafikus teljesítménye. Természetesen a Full HD-s videók gyorsítása megoldott, tovább az elterjedt API-k támogatása sem jelenthet problémát.

A Samsung az új Galaxy S 2 okostelefon processzorán dolgozik. Az Exynos 4210 névre hallgató SoC korábban az Orion kódnevet viselte. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő újdonság már két ARM Cortex-A9-es processzormagot alkalmaz, melyek 1 GHz-es órajelen üzemelhetnek. A másodlagos gyorsítótár mérete 1 MB lesz, míg a grafikus mag ötször gyorsabb lehet a Galaxy Tabben alkalmazott IGP-nél. A lapka támogatni fogja a Full HD felbontású videók gyorsítását, ami manapság alapképességnek tekinthető. Az adattárolást NAND flash vagy moviNAND memóriára lehet bízni, a rendszermemória pedig az LPDDR2 vagy a DDR3 szabványra épülhet.

Az Exynos 4210-es chipet használó termékeken elérhető lesz a HDMI interfészt is, továbbá a rendszer képes az alapkijelző mellett egy másik megjelenítő egyidejű meghajtására is. A vállalat terveiről a Mobile World Congress alkalmával lehet majd többet megtudni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés