Olcsó, de izmos Radeon érkezik az AMD-től

Már régebben is írtunk az AMD RV740 kódnevű fejlesztéséről, mely a vállalat első 40 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkája. Az elmúlt napokban azonban megélénkültek a termékről szóló pletykák, végül pedig egy előzetes teszt is befutott a Guru3D jóvoltából.

Az írás alapján kiderül, hogy a DirectX 10.1 kompatibilis RV740 lapka nyolc darab feladatvégrehajtó shadertömböt használ, ami 640 shader processzort és 32 textúrázó csatornát eredményez. A ROP blokkok száma továbbra is négy maradt, amelyek 32 bites buszszélességgel kapcsolódnak a hubalapú memóriavezérlőhöz. Ebből következik, hogy a memóriabusz teljes szélessége 128 bit, ami manapság önmagában kevés szokott lenni, de a mérnökök gyors GDDR5 memóriát párosítottak a rendszerhez, így a kártya megfelelő sávszélességgel rendelkezik a jó eredmények eléréséhez.

Az RV740 minden bizonnyal a Radeon HD 4700 család alapja lesz, a tesztkártya azonban csak mintadarab, így a kialakítás, a fogyasztás, és az órajelek nem tekinthetők mérvadó információnak, mivel ezek a tényleges megjelenésig változhatnak. Az eredmények alapján azonban könnyen kideríthető, hogy az AMD a Radeon HD 4830 teljesítményszintje köré akar olcsóbb – belső információk szerint 100 dollár alatti – alternatívát építeni. Ennek megfelelően a HD 4830 pályafutása nagy valószínűséggel rövidesen befejeződik.


Far Cry 2 teszt [+]

Left 4 Dead teszt [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés