Hirdetés

Áttervezett felhasználói felületett kapott az új OCAT

A DirectX 12 és Vulkan API-kra szabott sebességmérő használata könnyebb lett, és már a Steam platformot is natívan kezeli.

Az nyílt forráskódú OCAT, vagyis az Open Capture and Analytics Tool nevű program nagyjából két éve mutatkozott be, és kifejezetten a multi-engine API-khoz készült, így minden esetben pontosan méri a DirectX 12 és Vulkan alatt futó alkalmazások teljesítményét, emellett tartalmaz még DirectX 11-re is támogatást, ami elvárható, de erre az API-ra jóval egyszerűbb pontos mérőprogramot biztosítani.

Az AMD a nemrég kiadott 1.2-es verzió mellé most elérhetővé tett egy újabb, OCAT 1.3-as változatot, amely az alapvető működést tekintve, funkcionálisan olyan hatalmas újításokat nem hoz, de fejlesztők átszabták a felhasználói felületet, amelyre ez rá is fért, mert eléggé logikátlanul működött. A vállalat szerint a frissítéssel könnyebbé válik a program használata, amelyhez kiadtak egy friss útmutatót is.

További újítás, hogy mostantól nem csak futtatható állományokat lehet célozni a szoftverrel, hanem a Steam platform parancssori argumentumait is elfogadja, ami azért lényeges, mert így biztosan működni fog a mérés, ha az adott játékot a Steam platformon belül indítja a felhasználó. Ez a korábbi verziókkal, bizonyos címek esetében problémát okozhatott.

Végül az OCAT 1.3 bevezeti a felhasználói feketelistát is. A programnak van alapértelmezetten olyan adatbázisa, amely tartalmaz bizonyos címeket, és ezek jellemzően nem működnek optimálisan az egyes funkciókkal, főleg az overlay lehetőséggel. Utóbbi azért lényeges, mert az OCAT ebből a szempontból egy harmadik féltől származó injektornak számít, vagyis az AMD, az NVIDIA, illetve az Intel nem tudja garantálni, hogy az overlay minden egyes játékban meg fog jelenni, vagy problémamentesen fog működni. Ezt ugyan az AMD saját magához még úgy-ahogy képes konfigurálni, de például az Intel és az NVIDIA esetében egy sokkal komplikáltabb problémáról van szó, amit már nehéz általánosan kezelni. Emiatt bevezetésre került a felhasználói feketelista, amelybe szimplán beírhatók azok a címek, amelyekkel az OCAT, vagy annak akár egyes moduljai, a felhasználó tapasztalatai alapján nem kompatibilis az adott hardver- és szoftverkonfiguráción belül. Ezek a helyzetek egyébként relatíve ritkák, de egyelőre nincs jobb mód a kezelésükre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés