Hirdetés

Nyolc új alaplapot készített az Asus

Nem kevesebb, mint nyolc új alaplapot jelentett be az Asus, melyek mindegyike kompatibilis az AMD AM3-as tokozással készített processzoraival. Az alaplapok közül kettőt, az M4A79 Deluxe és a M4A78 Pro modellt korábban már megemlítettük, azóta ezek újabb frissítésen estek át.

Az AMD 790FX és SB750-es chipsettel szerelt, „T” betűvel kiegészített M4A79T Deluxe alaplapon már AM3 foglalat található, ennek megfelelően a négy memóriahelyre DDR3-as szabványú modulok illeszthetők. Hivatalosan 1333 MHz-ig képes kezelni őket a processzorokba épített memóriavezérlő, de az Asus szerint egyáltalán nem okoz problémát az effektív 2000 MHz-es memóriák használata sem. Főbb jellemzője még, hogy négy PCI Express x16 foglalattal rendelkezik, egy PATA, öt SATA és egy eSATA portja van, ezenkívül a nyolccsatornás audiokodek mellett Gigabit Ethernet, valamint FireWire csatlakozóval is felszerelték.


[+]

Az M4A78 Pro mellett két AMD 790GX és SB750 chipsettel szerelt alaplap is készült. Az M4A78T-E már az újabb AM3 foglalatot és DDR3 támogatást tudhatja magáénak, míg az M4A78-E továbbra is DDR2-es modulokat fogad. Ezeken az alaplapokon már csak két PCI Express x16 foglalat található, de felszereltségük  – ezt leszámítva – megegyezik a fenti típussal.

Az Asus NVIDIA chipsetes alaplapjai is megújulnak, ezek az M4N család tagjai lesznek, közös tulajdonságuk, hogy mindegyiken AM2 foglalat található, ennek megfelelően DDR2 szabványú memóriákat támogatnak. Az M4N78 Pro a GeForce 8300-as chipsetre épül és egy PCI Express x16 foglalat, Gigabit Ethernet, nyolccsatornás audiokodek, egy PATA és hat SATA port található rajta. Az M4N72-E már két PCIe x16 csatlakozóval rendelkezik, és FireWire vezérlővel is felszerelték. Végül, de nem utolsósorban az M4N82 Deluxe érkezik, amin egy eddig ismeretlen nForce 980a SLI chipset dolgozik. Három tizenhatszoros foglalata Tri-SLI működést is támogat, emellett egy PATA, öt SATA és egy eSATA csatlakozója van. Kiegészítésként Gigabit Ethernet, nyolccsatornás audiokodek és FireWire is található rajta.

Két túlhajtásra használható funkció is bemutatkozik: a Turbo Key és a TurboV. Az első újdonság a számítógép bekapcsoló gombját használja fel. Egy egyszerű beállítás után a gomb megnyomásával a felhasználóknak lehetőségük lesz tuningolt órajeleken járatni a számítógépüket. Azoknak, akik ennél komolyabban szeretnének foglalkozni a tuningolással, a TurboV tehet jó szolgálatot. A program használatával lehetőség nyílik nemcsak az órajelek pontos beállítására, de az alkatrészek feszültségét is állítani lehet. Az elért eredményeket profilokban is el lehet menteni, így néhány gombnyomással újra előhívhatók.

Az Asus nem árulta el, mikor lesznek elérhetők az új alaplapok, és az árukról sem érkezett információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés