Hirdetés

Lassan minden paramétere ismert az új GeForce GTX 560 Ti VGA-nak

Az elmúlt hónap végén számoltunk be a felújított GeForce GTX 560 Ti VGA esetleges érkezéséről, melyre a VR-Zone új információi szerint egyre nagyobb az esély. A nemrég részletezett adatok helytállónak bizonyultak, így a GF114 helyett a GF110-es lapka kerül felhasználásra, és olyan alapparaméterekkel fog operálni, mint amilyenekkel a GeForce GTX 470 rendelkezett. Ennek megfelelően a GPU-ban 448 darab aktív CUDA mag lesz 56 textúrázó csatorna mellett, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória 320 bites buszra kapcsolódik. A kapacitása elsődlegesen 1280 MB lehet, a chipek pedig effektív 3,8 GHz-es órajelen ketyegnek.

Az új adatok szerint a GPU mag- és shaderórajele rendre 730, illetve 1460 MHz lesz. Sajnos a nagyobb GPU-nak ára van, így a TDP fogyasztás 210 wattra nő, ami az NVIDIA mérési metódusa szerint 40 wattal magasabb az eredeti GeForce GTX 560 Ti kártyánál. Teljesen pontos árazásról még nincs adat, de a több helyről is azt halljuk, hogy a 2 GB-os Radeon HD 6950 lesz az ellenfél, így a felújított GeForce GTX 560 Ti VGA árban és teljesítményben is a régi GeForce GTX 560 Ti, valamint a GeForce GTX 570 közé ékelődik majd be.

A termékből nem lesz hivatalos referenciadizájn, ami azt jelenti, hogy a gyártók már a megjelenés napjától kezdve maguk döntenek a minőségről, illetve a beállított paraméterekről, így ezekre az NVIDIA csak szimpla ajánlásokat tesz, amelyeket nem kötelező betartani. Az újdonság forgalmazása csak kiskereskedelmi szinten, dobozos csomagolásban lesz engedélyezve. Mivel technikailag nem létezik referenciadizájn, így az MSRP ár is csak ajánlás formájában merülhet fel, vagyis a gyártók szabad kezet kapnak az árazás kialakításánál, illetve megemelhetők a fentebb részletezett órajelek, valamint a VRAM mennyisége is változtatható.

Az új termék neve tűnik talán a legérdekesebbnek, hiszen jobban illene hozzá a GeForce GTX 565 jelző, de valójában a GeForce GTX 560 Ti elnevezés egyfajta stratégia is. Korábban láttunk már ilyet a GeForce GTX 260 esetében, amikor a termék 192 stream processzorral jelent meg, majd rövid időn belül ez a szám egy új GeForce GTX 260 formájában 216-ra nőtt. Mindkét VGA ellenfele a Radeon HD 4870 volt, de az első, kevesebb stream processzorral szerelt variáns, csak a kezdeti hónapokban tartotta a lépést az AMD termékével, így az új játékok igényeit figyelembe véve szükség volt egy gyorsabb verzióra. Ezzel egyrészt nem kellett árat csökkenteni, másrészt a külvilág felé ez úgy látszott, hogy a GeForce GTX 260 mindig is értékelhető ellenfele volt a Radeon HD 4870-nek, holott valójában az első verzió fokozatosan lemaradt a teljesítmény tekintetében.

A GeForce GTX 560 Ti és a Radeon HD 6950 esetében is ezt a helyzetet valószínűsíti a gyártó, így ki kell váltani az eredeti GeForce GTX 560 Ti terméket egy gyorsabb verzióval. A kereskedelemben ez az elképzelés szintén nagyon előnyös lehet, hiszen az új GeForce GTX 560 Ti kártyák várhatóan jól fognak majd teljesíteni a teszteken, így a régebbi, lassabb, de megegyező néven árult megoldások eladásait is megdobhatják, hiszen a termékek megkülönböztetése nem lesz egyszerű. A legjobb mód erre a memória mennyiségét figyelni. A régi megoldás esetében a gyártók 1, illetve 2 GB-nyi VRAM-mal dolgoznak, míg az újdonság mellett – véleményünk szerint – valószínűleg senki sem vállalja majd be a GeForce GTX 550 Ti-nél alkalmazott flexibilis vezérlést, így 1280, valamint 2560 MB-os kapacitással érdemes számolni.

Persze hivatalos referenciadizájn nélkül bárki előállhat 1 és 2 GB-os verzióval, ami megnehezíti a helyzetet, ráadásul technikailag előnytelen is. Ilyen esetben a termék pontos típusára kell rákeresni a gyártó weboldalán, mivel ott pontos specifikációkat lehet találni. Amennyiben új GeForce GTX 560 Ti kártyák kerülnek elő 1, vagy 2 GB VRAM-mal, akkor azokat nagyon érdemes kerülni, mert a flexibilis vezérlésből adódóan a memóriabankok kapacitása eltérő, így a 320 bites sávszélességből csak 192 bit lesz értékelhető 768, valamint 1536 MB VRAM-mal, míg a fennmaradt 128 bithez rendre 256, illetve 512 MB memória kapcsolódhat. Tekintve, hogy nagyon sok eshetőség van kilátásban, a jövőben fokozott tájékozódásra lesz szükség egy GeForce GTX 560 Ti kártya megvásárlása előtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés