Hirdetés

Az NVIDIA felújítja a GeForce GTX 560 Ti kártyát

Érdekes információkról számolt be a VR-Zone: az NVIDIA állítólag egy új GeForce GTX 560 Ti kártya bevetésére készül. A termék kiskereskedelmi piacra szánt verziója még az év elején jelent meg, míg az OEM változat nyáron került elő, de a paraméterek alapján jelentősen lassabb a dobozos modellnél. A friss adatok szerint egy harmadik GeForce GTX 560 Ti is befut, melyet az NVIDIA a kiskereskedelmi piacon vet majd be. Ez nem jelenti azt, hogy a január elején megjelent első szériás megoldás forgalmazása megszűnik, ugyanis erre utaló jelek nincsenek, csupán azonos név alatt érkezik egy újabb modell.

Az új GeForce GTX 560 Ti a GF114 helyett a GF110-es lapkát használja, és lényegében olyan alapparaméterekkel fog operálni, mint amilyenekkel a GeForce GTX 470 rendelkezett. Ennek megfelelően a GPU-ban 448 darab aktív CUDA mag lesz 56 textúrázó csatorna mellett, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória 320 bites buszra kapcsolódik. Ennél több paraméter még nincs az érkező termékről, de valószínű, hogy az NVIDIA elsősorban a 2 GB-os Radeon HD 6950-nek akar ellenfelet állítani, mivel ez a termék az ár tekintetében befurakodott a GeForce GTX 560 Ti és a GeForce GTX 570 közé, ráadásul a memória kapacitása igazán vevőcsalogató. Ahhoz, hogy ez a termék verhető legyen az új GeForce GTX 560 Ti kártyának gyorsabbnak kell lennie, mint az aktuális megoldás, de ez lényegében csak órajelek kérdése. A memória kapacitása szempontjából várhatóan minimum 1280 MB-tal érdemes számolni, ugyanis ebben a kategóriában a GeForce GTX 550 Ti-nél alkalmazott flexibilis vezérlés nem ideális. Ez lényegében elég jól megkülönböztethetővé teszi majd az új termékeket a régitől, még ha az elnevezés meg is egyezik.

A frissített GeForce GTX 560 Ti terméket még más is indokolja. Egy év alatt már sok olyan GF110-es lapka halmozódhatott fel, melyek technikai értelemben selejtesnek minősülnek, így a GeForce GTX 570 és 580 sorozatban nem adhatók el, míg az OEM-es GeForce GTX 560-akon való bevetés nem célszerű, mivel többet tudnak annál, hogy a lapka nagy része letiltásra kerüljön. Nyilvánvaló, hogy az új generációs termékcsalád bevezetése előtt érdemes ezektől megszabadulni a lehető legnagyobb árazás mellett. Persze az elnevezés közel sem ideális, hiszen lehetne akár GeForce GTX 565 is, de valószínűleg az azonos név egy marketingstratégia része, ugyanis az új modell a régebbi GeForce GTX 560 Ti eladásait is megdobhatja, hiszen sokan nem fognak arról tudni, hogy több verzió is létezik a sorozatból. Ez persze a vevő számára nehézség, hiszen összekeverhető az új modell teljesítménye a régi megoldással, amely már viszonylag olcsón szerezhető be, így vásárlásnál nagyon résen kell lenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés