Hirdetés

NVIDIA: Piacon a GeForce Go 6800 Ultra

Az NVIDIA tavaly november elején jelentette be akkori leggyorsabb mobil GPU-ját, az NV41M kódnévvel ellátott processzorra épülő GeForce Go 6800-at. A vezérlő lehengerlő grafikus teljesítményéről mi magunk is meggyőződhettünk, amikor a Clevo D900T típusú DTR (desktop replacement) gépét nagyító alá vettük. Mint az részben a bemutatóból is kiderült, a nagy teljesítménynek ára van; több gyártó állítólag azért nem rendelt komolyabb mennyiségben a csúcskategóriás mobil GeForce vezérlőből, mert magas áramfogyasztása és hőkibocsájtása gyakorlatilag alkalmatlanná tette mobil felhasználásra.


Minden GeForce Go 6800 alapja: az NV41M

A most bejelentett GeForce Go 6800 Ultra ugyanazt a szegmenst célozza meg, mint a korábbi modell, így elsősorban a komoly játékteljesítményre vágyó felhasználók profitálhatnak az 5 vertex egységet és 12 pixel futószalagot felvonultató egység tudásából. Az „új” vezérlő egyébiránt minden paraméterében megegyezik a novemberben bejelentett modellel, mindössze a GPU órajele nőtt 275 MHz-ről 450 MHz-re (a memória órajele gyártónként eltérhet). Ez utóbbi órajel már a novemberi bejelentés idején is szerepelt, mint a maximális skálázhatóság határa, így a GeForce Go 6800 Ultra újdonságértéke komoly csorbát szenvedhet.

Nem mellékes szempont az sem, hogy a magasabb órajelű működés a korábbi modell esetében tapasztaltaknál még nagyobb áramfogyasztással és hőtermeléssel jár, ezért azokat a gyártókat, amelyek ezen gyengeségei miatt fordultak el az NVIDIA csúcskategóriás mobil GPU-jától, a GeForce Go 6800 Ultrával aligha fogja visszacsalogatni magához a cég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés