Hirdetés

TurboCache noteszgépekben is

Az NVIDIA bejelentette, hogy noteszgépekbe tervezett új grafikus vezérlőjében is alkalmazza a TurboCache techológiát. A lépés várható volt, hiszen a rendszermemória GPU általi igénybevételére építő eljárás pontosan azokban a számítógépekben jelenthet megfelelő megoldást, ahol a kompakt felépítés, a kis energiafelvétel (és az ezzel járó könnyű hűthetőség) vagy egyszerűen csak a kedvező ár érdekében komoly kompromisszumokat kell kötni – akár a 3D számítási teljesítmény kárára is. A most bemutatott GeForce Go 6200 videovezérlő ugyanakkor biztosítja asztali testvérének, illetve a GeForce 6-os széria nagyobb tagjainak legtöbb szolgáltatását.

A mobil GPU kompatibilis az OpenGL 2.0 és a DirectX 9.0c (Shader Model 3.0) specifikációval, támogatja az nView Multi-Display, UltraShadow II és (igaz, tömörítés nélkül) az Intellisample 3.0 eljárásokat. Ugyancsak rendelkezésre áll a nagy felbontású WMV-HD és MPEG-2 tömörítésű videók dekódolását hardveresen biztosító, számos képminőség-javító algoritmust alkalmazó PureVideo technológia, habár a félképek– akár kódolási hibák ellenében is – helyes ritmusú összefűzését szolgáló extra eljárásokat nélkülözni kell.

A GeForce Go 6200 természetesen PCI Express interfésszel készül, képes analóg és digitális kijelzők meghajtására, tévékimenetén pedig HDTV jel is továbbítható. A noteszgépekben különösen fontos az alacsony fogyasztás, ezért a PowerMizer 5.0 energiamenedzsment felel. Az új grafikus vezérlő mellé a notebook-gyártók – akárcsak az asztali TurboCache-kártyák esetében – 16, 32 vagy 64 MB VRAM-ot fognak kínálni, további memóriaterületet dinamikusan foglal a GPU a rendszermemóriából.

A gyártó szerint az asztali PC-k belépő szintű szegmensét kiszolgálni hivatott GeForce 6200 kártyák mobil megfelelője a noteszgépek legnagyobb része számára ma megfelelő grafikus teljesítményt képes biztosítani. A GeForce Go 6200-ast elsőként a Sony alkalmazza S és FS sorozatú Vaio notebookjaiban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés